Biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 3 łyżki mąki tortowej
- szczypta soli
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 3/4 szkl. cukruWykonanie:
Białka
ubijamy z solą,na sztywno.Pod koniec ,wsypujemy powoli cukier i
nadal ubijamy 1-2 minuty..Następnie dodajemy po 1 żółtku,miksując
na wolnych obrotach.Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy
delikatnie do połączenia drewnianą łyżką.Gotowe pieczemy w
175-180° C około 30
minut.Gorący upieczony biszkopt rzucamy z foremka na podłoge z
wysokości około 40cm.Ostudzony kroimy .
Krem:
- mleka
- 3 żółtka
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- cukier waniliowy
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki masła
- dodatkowo
- dżem z czarnej porzeczki,
- orzechy laskowe
- migdały
- kulki tutaj
Wykonanie
Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy gotujemy razem. W osobnym naczyniu dokładnie łączymyć resztę mleka, obie mąki i żółtka .Wszystko wlewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do czasu, aż masa zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia,posypane cukrem i przykryte folia naczynie ,aby nie było kożucha.
Bita śmietana
Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy gotujemy razem. W osobnym naczyniu dokładnie łączymyć resztę mleka, obie mąki i żółtka .Wszystko wlewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do czasu, aż masa zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia,posypane cukrem i przykryte folia naczynie ,aby nie było kożucha.
Bita śmietana
- 500ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2,5 łyżki gorącej wody
- 1 lyżeczka ekstratu wanilii
Żelatyne
rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Dobrze
schłodzoną śmietankę ubijamy dodajemy cukier puder ,a następnie
do ubitej dodajemy ekstrakt wanilii.Pod koniec niewielkim strumieniem
wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:)
składanie od dołu:
składanie od dołu:
blat biszkoptu
dżem z czarnej porzeczki
krem
blat ciasta
bita śmietana,
blat ciasta
cołość wykończona bita śmietan ,
posypka ze zmielonych orzechów
laskowych i migdałów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com