niedziela, 18 października 2015

motylem jestem-- ciasto tortowe

Biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 3/4 szkl. cukru
    Wykonanie:
    Białka ubijamy z solą,na sztywno.Pod koniec ,wsypujemy powoli cukier i nadal ubijamy 1-2 minuty..Następnie dodajemy po 1 żółtku,miksując na wolnych obrotach.Dodajemy przesiane suche składniki i mieszamy delikatnie do połączenia drewnianą łyżką.Gotowe pieczemy w 175-180° C około 30 minut.Gorący upieczony biszkopt rzucamy z foremka na podłoge z wysokości około 40cm.Ostudzony kroimy .
    Krem:
  • mleka
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki masła
  • dodatkowo
  • dżem z czarnej porzeczki,
  • orzechy laskowe
  • migdały
  • kulki tutaj

Wykonanie

Dwie szklanki mleka, masło, cukier i cukier waniliowy gotujemy razem. W osobnym naczyniu dokładnie łączymyć resztę mleka, obie mąki i żółtka .Wszystko wlewamy do gotującego się mleka. Całość podgrzewamy do czasu, aż masa zgęstnieje.Odstawić do wystudzenia,posypane cukrem i przykryte folia naczynie ,aby nie było kożucha.

Bita śmietana
  • 500ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 2,5 łyżki gorącej wody
  • 1 lyżeczka ekstratu wanilii
Wykonanie:
Żelatyne rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy dodajemy cukier puder ,a następnie do ubitej dodajemy ekstrakt wanilii.Pod koniec niewielkim strumieniem wlewamy rozpuszczoną żelatynę.:)

składanie od dołu:
blat biszkoptu
dżem z czarnej porzeczki
krem
blat ciasta
bita śmietana,
blat ciasta
cołość wykończona bita śmietan ,
posypka ze zmielonych orzechów laskowych i migdałów
oraz kulkami baileys cream

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com