środa, 30 września 2015

Bułeczki śniadaniowe



Składniki:


  • 1/4 szklanki letniej wody
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  • 1 szklanka ciepłe mleko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki drobnej soli
  • 2 całe jajka, lekko roztrzepane
  • 25g świeżych,lub2 1/4 łyżeczki (1 opakowanie ) drożdży instant
  • 1 szkl.maki gryczanej
  • około 3 szklanek mąki pszennej
  • 1 szkl.mąki żytniej

Wykonanie

Połączyć wodę, mleko, 1 łyżkę masła, jajka, cukier, sól i drożdże w misce miksera . Dodać 2 szklanki mąki i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kudłatą masę. Podłączyć do miksera z hakiem do wyrabiania pieczywa na średniej prędkości i stopniowo dodać pozostałą mąkę. Kontynuować prace mikserem około 5-6 minut, aż utworzy się do miękka, gładka kula .Ciasto powinno być lekko lepkie i elastyczne w dotyku.
Dużą miske spryskac olejem i umieścić tam gotowe ciasto .. Przykryć miskę folią i pozostawic je na około 1 godziny w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości.
Przygotować blache wylożona papierem .Gotowe ciasto podzielic na rowne kawałki ,z kawałków formowac kulki i kłaść na przygotowana blachę.Posmarować 1 lyżka roztopionego masła. Przykryc folia na 30 minut .W tym czasie rozgzac piekarnik na 175 stopni C

Piec bułeczki przez 15 do 20 minut lub do złotego koloru.Mięciutkie w środku ,chrupiące na zewnątrz...pycha:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...