niedziela, 6 września 2015

pomidorowo ziołowy sos domowy


Domowy sos pomidorowy jest lepszy  i na pewno zdrowszy..,Sos pomidorowy ma miejsce w kuchniach  całego świata. . Bez sosu pomidorowy nie ma spaghetti czy pizzy ,Czerwony sos również ma niezbędne składniki odżywcze. Filiżanka sos pomidorowy zawiera jedną czwartą zalecanego dziennego spożycia witaminy A i spełnia połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C..Pomidory są również naturalnie bogate w likopen przeciwutleniaczy



Składniki potrzebne:

  • 2,5 kg świeżych pomidorów, obranych ze skorki (zrobić nożykiem na górze pomidora małe "x" i wrzucić do wrzącej wody na 10 sekund a następnie do wody lodowej. Skóra będzie łatwo schodzić)
  • 1 marchew (1/2 należy zetrzec i dodać do sosu, a druga połowę dodajemy na 20-30 minut przed końcem gotowania, a następnie usuwa się)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 8 ząbków czosnku (lub więcej do smaku), drobno posiekanego
  • szklanki świeżych liści bazylii, drobno posiekane
  • 1 gałązka świeżych liści tymianku (lub ½ łyżeczki suszonych)
  • 1 gałązka świeżego oregano z (lub 1 łyżeczka suszonego oregano)
  • 2 liście laurowe (usunąć po zakończeniu)
  • 2 gałązki pietruszki (lub 1 łyżeczka suszonych)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Wskazówki:

W dużym garnku ,najlepiej z grubym dnem ,rozgrzac oliwę .Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i marchewkę startą. Podsmażyć okolo 6-8 minut, aż cebula się zrobi szklista Dodac zmiksowane ,lub drobno pokrojone pomidory , posiekane liście bazylii, oregano, tymianek, pietruszka i liście laurowe sól morska.
Dusić na małym ogniu przez 2-3 godziny, aż zacznie gęstnieć.Dodać kawałek marchewki na ostatnie 30 minut do wchłonięcia kwasowości pomidorów. Usunąć gałązki ziół ,liście laurowe i kawałek marchewki.Pasteryzujemy 10-12 minut jeśli chcemy na dluższy czas zatrzymać lato w
sloiczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com