Google+ Followers

Budyniowy biszkopt






Składniki:

  • 8małych ,lub 6 dużych jajek
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 3 budynie na 0,5l mleka ,śmietankowe ,lub czekoladowe(zależy jaki kolor biszkoptu chcemy)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Oddzielić żółtka od białek. .Żółtka roztrzepujemy z proszkiem do piecenia i octem.Ubijamy białka na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier, ubijając do momentu, gdy piana będzie bardzo gęsta i lśniąca, a cukier dokładnie się rozpuści Do miseczki z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia i ocet, wszystko mieszamy. Po chwili żółtka powinny się spienić i zwiększyć nieco objętość.Tak przygotowane żółtka dodajemy do ubitej piany. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z proszkiem budyniowym .

Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wlać .Piec około 40-45 minut w temp. 160st. do suchego patyczka.Przez pierwsze 25minut nie otwieramy piekarnika ,bo może opaść.. Biszkopt pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.Biszkopt jest pulchny ,wilgotny.U mnie przekładany  z bitą śmietana i malinami.:) przepis od Eli.