Składniki:
- 8małych ,lub 6 dużych jajek
- 1 czubata łyżka mąki
- 3 budynie na 0,5l mleka ,śmietankowe ,lub
czekoladowe(zależy jaki kolor biszkoptu chcemy)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Oddzielić żółtka od białek. .Żółtka roztrzepujemy z
proszkiem do piecenia i octem.Ubijamy białka na sztywną pianę,
stopniowo dosypujemy cukier, ubijając do momentu, gdy piana będzie
bardzo gęsta i lśniąca, a cukier dokładnie się rozpuści Do
miseczki z żółtkami dodajemy proszek do pieczenia i ocet,
wszystko mieszamy. Po chwili żółtka powinny się spienić i
zwiększyć nieco objętość.Tak przygotowane żółtka dodajemy do
ubitej piany. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce mąki
pszennej wymieszanej z proszkiem budyniowym .
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Ciasto wlać .Piec
około 40-45 minut w temp. 160st. do suchego patyczka.Przez pierwsze
25minut nie otwieramy piekarnika ,bo może opaść.. Biszkopt
pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.Biszkopt jest pulchny ,wilgotny.U mnie przekładany z bitą śmietana i malinami.:) przepis od Eli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com