Google+ Followers

sos cytrynowo-cynamonowy

Składniki
  • 2 cytryny obrane
  • kawałek imbiru 2-3 cm(w zależności jak kto lubi imbir,)
  • szczypta kardamonu mielonego ,lub 2-3 ziarna
  • mala łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • 2 łyżki duże miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl.wody

    Wykonanie
    Cytryny umyć ,wyszorowac ,lub wypłukać w wodzie ozonowej.Imbir obrać.Wszystko zmiksować ,. przecedzic przez żadkie sitko. przełożyć do rondelka i gotować okolo 10-15 minut. Dodać przyprawy i miód i gotować jeszcze 3-5 minut. Mąkę rozrabić w 3/4 szkl. wody i dodać do sosu. Gotować , mieszając, aż sos zgęstnieje, czyli jakieś 3 minuty. Podajemy na ciepło lub zimno.-do wieprzowiny i,drobiu ,deserów, ciast.Obłędny zapach unosi sie po całym domu i ten smak ..:) ps.przepis autorski