środa, 30 września 2015

Zupa w 30 minut



Składniki
  • 3 łyżki oleju lub masła
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka tymianku, posiekanego
  • 1/4 szklanki mąki (lub mąki ryżowej )
  • 2 szklanki bulionu mięsnego ,lub warzywnego
  • 2 szklanki mleka
  • około 700 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 230g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1 szklanka kukurydzy
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
    Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu, dodać cebulę, marchew i seler i gotować do miękkości, około 8-10 minut. W rondelku wymieszac mąke ,posiekany czosnek i tymianek i wszystko prażyc na złoty kolor okolo 2-3 minuty. Następnie powoli łączyc z bulionem do calkowitego wymieszania  .Szynke podsmażyć ,aby była lekko chrupiąca i odstawić.Do zupy doddać mleko i ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10-12 minut...Dodać kukurydzę i szynkę, doprawić solą i pieprzem:)
    )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...