Składniki
- 3 łyżki oleju lub masła
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w kostkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka tymianku, posiekanego
- 1/4 szklanki mąki (lub mąki ryżowej )
- 2 szklanki bulionu mięsnego ,lub warzywnego
- 2 szklanki mleka
- około 700 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
- 230g szynki, pokrojonej w kostkę
- 1 szklanka kukurydzy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Rozgrzać olej na dużej patelni na
średnim ogniu, dodać cebulę, marchew i seler i gotować do
miękkości, około 8-10 minut. W rondelku wymieszac mąke
,posiekany czosnek i tymianek i wszystko prażyc na złoty kolor
okolo 2-3 minuty. Następnie powoli łączyc z bulionem do
calkowitego wymieszania .Szynke podsmażyć ,aby była
lekko chrupiąca i odstawić.Do zupy doddać mleko i ziemniaki,
doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym
ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, około 10-12 minut...Dodać
kukurydzę i szynkę, doprawić solą i pieprzem:)
)
)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com