Google+ Followers

kluseczki z chleba


Składniki: na 4 porcje



  • 0,5 kg chleba  z dnia poprzedniego ,lub czerstwego)
  • 8.5 deko masła
  • mleko do zalania chleba
  • 1 łyżeczka ekstraktu warzywnego ,lub mięsnego
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • 4 łyżki startego sera na tarce jarzynowej Grana Padano
  • biały pieprz
  • sól
  • ser grana padano zrobić posypania


Wykonanie

Chleb ułożyć w miseczce ,zalać mlekiem i przykryć pokrywką .Pozostawić na 30 minut.Po tym czasie dobrze wycisnąć ,aby pozbyć się jak najwięcej mleka.
Na patelni rozgrzać masło i dołożyć do niego chleb..
Następnie gotować całość na małym ogniu, dokładnie mieszając ,aż mleko całkowicie odparuje, ale uważając,aby masa pozostała miękka.
W misce dokładnie wymieszać starty ser z całymi jajkami, doprawić sola i pieprzem do smaku.
Dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte ściereczką na około 30minut do przegryzienia smaku. W tym czasie nastawić garnek z osolona woda Z pomocą łyżki nabierać masę i wkładać do wrzątku .Kluski są gotowe ,kiedy wypłyną  na powierzchnie. Czekamy jeszcze 2-3 minuty ,aż się pogotują . Gotowe kluseczki wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem.Podajemy od razu póki są  cieple.(choć na zimno tez są smaczne). U mnie podane z salata zielona :)

Drugie życie pieczywa