Składniki: na 4 porcje
- 0,5 kg chleba z dnia poprzedniego ,lub czerstwego)
- 8.5 deko masła
- mleko do zalania chleba
- 1 łyżeczka ekstraktu warzywnego ,lub mięsnego
- 4 jajka
- gałka muszkatołowa do smaku
- 4 łyżki startego sera na tarce jarzynowej Grana Padano
- biały pieprz
- sól
- ser grana padano zrobić posypania
Wykonanie
Chleb ułożyć w miseczce ,zalać mlekiem i przykryć pokrywką .Pozostawić na 30 minut.Po tym czasie dobrze wycisnąć ,aby pozbyć się jak najwięcej mleka.
Na patelni rozgrzać masło i dołożyć do niego chleb..
Następnie gotować całość na małym ogniu, dokładnie mieszając ,aż mleko całkowicie odparuje, ale uważając,aby masa pozostała miękka.
W misce dokładnie wymieszać starty ser z całymi jajkami, doprawić sola i pieprzem do smaku.
Dodać odrobinę gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte ściereczką na około 30minut do przegryzienia smaku. W tym czasie nastawić garnek z osolona woda Z pomocą łyżki nabierać masę i wkładać do wrzątku .Kluski są gotowe ,kiedy wypłyną na powierzchnie. Czekamy jeszcze 2-3 minuty ,aż się pogotują . Gotowe kluseczki wykładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy startym serem.Podajemy od razu póki są cieple.(choć na zimno tez są smaczne). U mnie podane z salata zielona :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com