Ten zabawny pomysł ,wyszedł całkiem
smakowicie .Dynia z kruszonka jest daniem lekkim i smacznym,a
połącznie listków mięty z serem kozim ,daje same pyszności.
- 1
dynia
- 100 gr. ser kozi
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 4 liście mięty
- 150 gr. mąka
- 35 gr.masla
- 3 łyżki oliwyz oliwek
- sól ,pieprz do smaku
Wykonanie
Obrać dynię ,pokroić na paski ,a
następnie na male kawałki .Można zamiast krojenia zetrzeć na
tarce jarzynowej jak marchewkę
W misce wymieszać ser kozi, śmietanę
i drobno posiekaną miętę. Dodać pokrojona ,lub startą dynię,
wymieszać. Wyłożyc do rondla ,miski żaroodpornej.W drugiej misce
wymieszać mąkę , masła i olej,palcami ,tak aby powstała
krszonka w formie piasku.Ja polączyłam składniki i i zawartość
masy pocierałam pomięczy dłońmi ..Tak przygotowana kruszonką
posypać masę dyniową w naczyniu żaroodpornym.
Umieścić naczynie w piekarniku
rozgrzanym do 150 ° C i okolo 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com