piątek, 18 września 2015

dynia pod pierzynką

 niestety upieczonej zapiekanki fotki nie ma ,bo wyszlam z domu  ,pozostawiając zapiekankę w piekarniku ,a jak wrócilam to piekarnik pusty i uśmiechnięte buzie zobaczylam...ta fotka na górze to przed pieczeniem ,poki zdązylam zrobic fotki....
Ten zabawny pomysł ,wyszedł całkiem smakowicie .Dynia z kruszonka jest daniem lekkim i smacznym,a połącznie listków mięty z serem kozim ,daje same pyszności.
  • 1 dynia
  • 100 gr. ser kozi
  • 3 łyżki gęstej śmietany
  • 4 liście mięty
  • 150 gr. mąka
  • 35 gr.masla
  • 3 łyżki oliwyz oliwek
  • sól ,pieprz do smaku

Wykonanie

    Obrać dynię ,pokroić na paski ,a następnie na male kawałki .Można zamiast krojenia zetrzeć na tarce jarzynowej jak marchewkę
    W misce wymieszać ser kozi, śmietanę i drobno posiekaną miętę. Dodać pokrojona ,lub startą dynię, wymieszać. Wyłożyc do rondla ,miski żaroodpornej.W drugiej misce wymieszać mąkę , masła i olej,palcami ,tak aby powstała krszonka w formie piasku.Ja polączyłam składniki i i zawartość masy pocierałam pomięczy dłońmi ..Tak przygotowana kruszonką posypać masę dyniową w naczyniu żaroodpornym.
    Umieścić naczynie w piekarniku rozgrzanym do 150 ° C i okolo 50 minut.
    A teraz pozostaje nam się cieszyć wspanialą dynią .:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...