sobota, 5 września 2015

Piątkowy obiad



Składniki:
pęczek szczypiorku ,lub pietruszki
900 g ugotowanych ziemniaków
1-2 jajka ,(małe 2 ,lub duże 1)
150 g mąki pszennej
sól, pieprz,
masło klarowne do smażenia

Wykonanie
Ugotować ziemniaki w mundurkach ,jak na sałatkę jarzynową..Obrać i zmiksować ,lub przecisnąć przez praskę.
Gotową masę ziemniaczana wkladamy do miski .Następnie dodajemy jajko, drobno pokrojony szzypiorek ,lub pietruszkę ,oraz , mąkę pszenną. Łączymy wszystko łyżką i krótko wyrabiamy,podsypując mąką. Z gotowego ciasta formujemy walec (-jak roladę-), kroimy go na porcje, owalne placuszki o grubości 1,5 do 2 cm. Rozgrzewamy patelnie z masłem klarownym ,lub olejem.Placuszki oprószone mąką, smażymy na złoty kolor z każdej strony na wolnym ogniu.Ja smażyłam na rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony ,a potem włożyłam do piekarnika na 10-15 minut na 150 stopni C---a wszystko dlatego ,że nie zawsze razem możemy wspólnie jeść obiad 
Pieczarki smażone z cebulą

Składniki
0.4 kg pieczarek -
1 cebula
4-5 łyżek stołowych oleju
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu czarnego-

Wykonanie

Pieczarki dokładnie myjemy.Z kapeluszy zdejmujemy skórę . W rondlu rozgrzewamy olej, szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy pokrojone grzyby. Smażymy do uzyskania złocistego koloru. W trakcie smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka z buraków


Składniki
400 g upieczonych lub ugotowanych buraków
1 cebula
2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka miodu
1 cytryna
Wykonanie

Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, doprawiamy kwaśną gęstą śmietaną, miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy .
Pieczenie buraków....





Składniki:

2-4 buraki ze skórką


Wykonani

Rozgrzewamy piekarnik do 180 -190 stopni. Buraki porządnie szorujemy i myjemy.Nastepnie
zawijamy w folie aluminiową, układamy na blaszce.Pieczemy około 60-80 minut(zależy od wielkości buraków).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com