Składniki:
pęczek
szczypiorku ,lub pietruszki
900 g ugotowanych ziemniaków
1-2 jajka ,(małe 2 ,lub duże 1)
150 g mąki pszennej
sól, pieprz,
900 g ugotowanych ziemniaków
1-2 jajka ,(małe 2 ,lub duże 1)
150 g mąki pszennej
sól, pieprz,
masło
klarowne do smażenia
Wykonanie
Ugotować
ziemniaki w mundurkach ,jak na sałatkę jarzynową..Obrać i
zmiksować ,lub przecisnąć przez praskę.
Gotową
masę ziemniaczana wkladamy do miski .Następnie dodajemy jajko,
drobno pokrojony szzypiorek ,lub pietruszkę ,oraz , mąkę pszenną.
Łączymy wszystko łyżką i krótko wyrabiamy,podsypując mąką. Z
gotowego ciasta formujemy walec (-jak roladę-), kroimy go na porcje,
owalne placuszki o grubości 1,5 do 2 cm. Rozgrzewamy patelnie z
masłem klarownym ,lub olejem.Placuszki oprószone mąką, smażymy
na złoty kolor z każdej strony na wolnym ogniu.Ja smażyłam na
rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony ,a potem włożyłam
do piekarnika na 10-15 minut na 150 stopni C---a wszystko dlatego ,że
nie zawsze razem możemy wspólnie jeść obiad
Pieczarki
smażone z cebulą
Składniki
0.4
kg pieczarek -
1
cebula
4-5
łyżek stołowych oleju
1
szczypta soli
1
szczypta pieprzu czarnego-
Wykonanie
Pieczarki
dokładnie myjemy.Z kapeluszy zdejmujemy skórę . W rondlu
rozgrzewamy olej, szklimy drobno posiekaną cebulę i dodajemy
pokrojone grzyby. Smażymy do uzyskania złocistego koloru. W trakcie
smażenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatka
z buraków
Składniki
400
g upieczonych lub ugotowanych buraków
1 cebula
2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka miodu
1 cytryna
1 cebula
2 – 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
1 łyżka miodu
1 cytryna
Wykonanie
Buraki
obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojoną w drobną
kostkę cebulę, doprawiamy kwaśną gęstą śmietaną, miodem,
sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Dokładanie mieszamy .
Pieczenie
buraków....
Składniki:
2-4 buraki ze skórką
Wykonani
Rozgrzewamy
piekarnik do 180 -190 stopni. Buraki porządnie szorujemy i
myjemy.Nastepnie
zawijamy w folie aluminiową, układamy na blaszce.Pieczemy około 60-80 minut(zależy od wielkości buraków).
zawijamy w folie aluminiową, układamy na blaszce.Pieczemy około 60-80 minut(zależy od wielkości buraków).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com