cytuje za autorką tutaj
Składniki na 6 słoików po 400 ml:
- 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką)
- 2 szklanki* wody (500 ml)
- 1 i ¾ szklanki* octu spirytusowego 10 %
- 1 i ¾ szklanki* cukru
- 1 łyżka ziaren gorczycy
- 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 1 płaska łyżka kurkumy
- 1 płaska łyżka soli (około 15 g)
szklanka o pojemności 250 ml
Ogórki umyć, pokroić
wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w wyparzonych w słoikach. Wodę z przyprawami,cukrem zagotować. Dodać ocet i gotować pod
przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać
ogórki. Zagotować słoiki w garnku z wodą Od chwili wrzenia gotować około 5
-7 minut, w zależności od wielkości słoika. Wyciągnąć przykryć kocem i pozostawić do wystygniecia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com