Google+ Followers

ogórki kanapkowe

  cytuje za autorką tutaj
Składniki na 6 słoików po 400 ml:

  • 1,5 kg ogórków średniej wielkości (lepsze są te z ciemnozieloną skórką)
  • 2 szklanki* wody (500 ml)
  • 1 i ¾ szklanki* octu spirytusowego 10 %
  • 1 i ¾ szklanki* cukru
  • 1 łyżka ziaren gorczycy
  • 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka kurkumy
  • 1 płaska łyżka soli (około 15 g)
szklanka o pojemności 250 ml
Wykonanie
  Ogórki umyć, pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Ułożyć ciasno w wyparzonych  w słoikach. Wodę z  przyprawami,cukrem  zagotować. Dodać  ocet i gotować pod przykryciem przez 5 minut. Przecedzić i gorącym płynem zalać ogórki.    Zagotować słoiki w garnku z wodą  Od chwili wrzenia gotować około 5 -7 minut, w zależności od wielkości słoika. Wyciągnąć przykryć kocem i pozostawić do wystygniecia.
Tak przygotowane ogórki można jeść po  tygodniu, choć im więcej damy im czasu na przegryzienie, tym będą smaczniejsze.:)