piątek, 13 listopada 2015

Ciasto Daniela


Ciasto kokosowe
Składniki
  • 350 g wiórek kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka
Wykonanie
Białka ubijamy  na sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. W momencie kiedy białka będą sztywne i błyszczące ,dodajemy cukier .Miksujemy do rozpuszczenia cukru ,dodając kolejno   żółtka. Następnie wsypujemy  wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy .Wszystkie ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach.



Masa jabłkowy

Składniki
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki soku cytrynowego
  • 1 łyżka płatków róży
  • 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin
)

Wykonanie
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje.

ciasto orzechowe
Składniki
  • 130 g orzechów włoskich
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek
  • 230 g zimnego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyzeczka ekstratu wanilii
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Beza
  • Składniki
  • 6 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1½ łyżki maki ziemniaczanej
    Wykonanie

    Na suchej patelni uprażyc orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą partie ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć nim dno formy.Podpiec 8-10 minut. Na ciepłe ciasto wyłożyc mase jabłkową ,Ubić na sztywno połowe porcji na bezę ,dodając stopniowo cukier ,ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru, Do momentu ,gdy masa będzie błyszcząca i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Tak przygotowana bezę wyłożyc na jabłka.Piec w temp.160° z termoobiegiem około 30 minut.Druga partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy.
Krem
Składniki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
  • 200 g miękkiego masła
    dodatkowo
  • dżem z czarnej porzeczki
  • Wykonanie
  • Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z budyniami. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń posypać cukrem i przykryć do wystudzenia.Budyń posypany cukrem i przykryty nie tworzy na wierzchu skorupki.
    Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.
     Ciasto wstawić do lodówki.
skladanie od dołu
ciasto orzechowe z jabłkami i bezą
dżem porzeczkowy
na to ciasto kokosowe
następnie krem i ciasto orzechowe z bezą na wierz.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com