Ciasto
kokosowe
Składniki
- 350 g wiórek kokosowych
- 100 g drobnego cukru
- 8 białek
- 4 żółtka
Wykonanie
Białka
ubijamy na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier. W
momencie kiedy białka będą sztywne i błyszczące ,dodajemy cukier
.Miksujemy do rozpuszczenia cukru ,dodając kolejno żółtka.
Następnie wsypujemy wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie
mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do
pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut-do
suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy .Wszystkie
ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach.
Masa
jabłkowy
Składniki
- 1 kg jabłek
- 1 budyń śmietankowy
- ½ szklanki soku cytrynowego
- 1 łyżka płatków róży
- 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin
)
Wykonanie
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje.
- ciasto
orzechowe
- Składniki
- 130 g orzechów włoskich
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 6 żółtek
- 230 g zimnego masła
- ½ szklanki cukru pudru
- 1 łyzeczka ekstratu wanilii
- 1½ łyżeczki cynamonu
- 1½ łyżeczki proszku do pieczeniaBeza
- Składniki
- 6 białka
- 1 szklanka cukru pudru
- 1½
łyżki
maki ziemniaczanej
Wykonanie
Na suchej patelni uprażyc orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Wyłożyć papierem
do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą
partie ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć nim dno formy.Podpiec
8-10 minut. Na ciepłe ciasto wyłożyc mase jabłkową ,Ubić na
sztywno połowe porcji na bezę ,dodając stopniowo cukier ,ubijać
do całkowitego rozpuszczenia cukru, Do momentu ,gdy masa będzie
błyszcząca i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i
krótko zmiksować. Tak przygotowana bezę wyłożyc na jabłka.Piec
w temp.160° z termoobiegiem około 30 minut.Druga
partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy.
- Krem
- Składniki
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie waniliowe
- cukier do smaku
- 200 g miękkiego masła
- dodatkowo
- dżem z czarnej porzeczki
- Wykonanie
- Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z budyniami. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń posypać cukrem i przykryć do wystudzenia.Budyń posypany cukrem i przykryty nie tworzy na wierzchu skorupki.
Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.Ciasto wstawić do lodówki.- Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z budyniami. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń posypać cukrem i przykryć do wystudzenia.Budyń posypany cukrem i przykryty nie tworzy na wierzchu skorupki.
skladanie
od dołu
ciasto
orzechowe z jabłkami i bezą
dżem
porzeczkowy
na
to ciasto kokosowe
następnie
krem i ciasto orzechowe z bezą na wierz.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com