Google+ Followers

zdrowie na talerzu





Składniki:

1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu własnoręcznie ugotowanego
1 średnia marchewka
2 łodyżki selera naciowego
2 czerwone ziemniaki
3 filiżanki pokrojonego jarmużu bez łodyg
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki suszonej szałwii
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie




Posiekać cebulę  i czosnek,  odstawić na 5 minut dla lepszego wydobycia aktywnych składników. Podgrzać w garnku 1 łyżkę bulionu, dodać posiekaną cebulę, intensywnie mieszając ok. 5 minut następnie dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez minutę.
Dolać bulion, pokrojony seler i marchewkę  i gotować ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować jarmuż na parze przez około max.  3-4 minuty aby zachować właściwości. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, jak będą miękkie dodać suszony tymianek i szałwię. Zdjąć z ognia, po kilku minutach jak zupa nie jest wrząca dodać jarmuż, pieprz i sól  do smaku.
Przykryć pokrywką i po kilku minutach można podawać najlepiej z zieloną  natką  pietruszki.
Pożywna zupa z jarmużu, która natychmiast stawia na nogi nawet w ciężkiej grypie, wzmacnia i rozgrzewa organizm, dodaje energii, wzmacnia system odpornościowy,  dostarcza łatwo przyswajalnych składników odżywczych, chroni przed nowotworami, zapobiega stanom zapalnym w tym stawów, chroni przed chorobami serca, udarem mózgu,  zapobiega zakrzepom i ma wiele innych prozdrowotnych właściwości.