Ciasto:
1
szklanka cieplego mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 jajko
1/2
lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 1/2 szklanki maki
3 lyzki
cukru
szczypta soli
225g miekkiego masla ( 2 lyzki do ciasta)Nadzienie:
30
dag bialego maku
10 dag pasty migdalowej (marcepanu)
3/4
szklanki cukru pudru
10 dag orzechow wloskich
10 dag
zblanszowanych migdalow
1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej
(mozna dac wiecej, do 2 lyzek)
2-3 lyzki gestej smietany
3
podluzne biszkopty, pokruszone na okruszkiDo
posmarowania:
1
jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka
Lukier:
1
szklanka cukru pudru
2-3 lyzki wody
posiekane orzechy do posypania
2-3 lyzki wody
posiekane orzechy do posypania
Wykonanie
Do mleka wsypac suche drożdże ,wymieszac i pozostawić na 6 minut,aby się rozpuściły Następnie dodac jajko i wanilie i wszystko połączyc mieszając.W osobnym naczyniu wymieszac mąke,sól i cukier, dodac lekko miekkie maslo (2 lyzki) i rozetrzec palcami razem z produktami sypkimi w naczyniu.Plynne skladniki dodać do suchych ,wymieszać i krótko wyrabić ręką ciasto, az stanie sie gladkie . Nie wyrabiac za dlugo - to ciasto powinno zostac lekko lepiace . Formować z ciasta prostokąt przykryc folia i schlodzic w lodowce 1 godzine.
Schlodzone ciasto rozwalkowac na stolnicy na prostokat o wymiarach 30x15cm, tak aby krotsze strony stanowily gore i dol. Maslo rozsmarowac rownomiernie na ciescie (zostawic 1/2cm margines dookola). Składać ciasto 1/3 od gory, nastepnie zlozyc dolna czesc tak aby przykryla to zlozenia (tak jak skladamy list). Dobrze skleic brzegi i delikatnie wywalkowac prostokat 25x17cm uzywajc jak najmnieszej ilosci maki do podsypywania.
Zlozyc tak jak poprzednio i schlodzic przez 45 minut.
Powtorzyc proces walkowania i skladania 3 razy, chlodzac ciasto miedzy walkowaniami przez 30 minut.
Po ostatnim rozwalkowaniau i zlozeniu ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc.
Wyjac z lodowki na okolo 20 -30 minut przed robieniem rogali.
Ponownie wałkowac ciasto na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow.
Gdy
rogale rosną przygotowac nadzienie. Mak i orzechy sparzyć goraca
woda, po pol godzinie przesypać na sito i odsączyć
dokladnie.
Mzmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, posiekana skorke pomaranczowa i namoczone i osuszone rodzynki. Dobrze wymieszac dodać tylę śmietany ,aby masa była zwarta smietane i znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo.
Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny. W tym czasie gdy rogale rosna ,rozgrzac piekarnik do 180ºC. Wyrosniete rogale smarowac rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec około 25-30 minut ,na złoty kolor.Gorące rogale wyjac na kratkę i jeszcze cieple polukrowac, posypac posiekanymi orzechami wloskimi i pozostawic do ostudzenia:)ps.u mnie bez maku ,ale z nadzieniem marcepanowym.Przepis z tej strony
Mzmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, posiekana skorke pomaranczowa i namoczone i osuszone rodzynki. Dobrze wymieszac dodać tylę śmietany ,aby masa była zwarta smietane i znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo.
Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny. W tym czasie gdy rogale rosna ,rozgrzac piekarnik do 180ºC. Wyrosniete rogale smarowac rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec około 25-30 minut ,na złoty kolor.Gorące rogale wyjac na kratkę i jeszcze cieple polukrowac, posypac posiekanymi orzechami wloskimi i pozostawic do ostudzenia:)ps.u mnie bez maku ,ale z nadzieniem marcepanowym.Przepis z tej strony
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com