Składniki
- kurczak- ćwiartki i nóżki pokrojone w kostkę
- czosnek
- papryka czerwona i zielona
- fasola gruby jaś albo szparagowa
- ryż 100 g na osobę
- przecier pomidorowy lub pomidory czerwone
- przyprawa colorante,lub szafran,kurkuma do zabarwienia ryżu
- sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku
- bulion drobiowy,lub woda
150-200 g owoców morza
Wykonanie
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie., Dodajemy przyprawy do smaku i koloru.Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu.
Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy delikatnie.Pod koniec pieczenia możemy dodac ziemniaki podpieczone ,podsmazone -pokrojone w plasterkach,lub ósemkach,-na wierzch paelli,oraz owoce morza i dusimy jeszcze około 4-5 minut.:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com