poniedziałek, 30 listopada 2015

W jednym naczyniu - paella


 Składniki
  • - kurczak- ćwiartki i nóżki pokrojone w kostkę
  • - czosnek
  • - papryka czerwona i zielona
  • - fasola gruby jaś albo szparagowa
  • - ryż 100 g na osobę
  • - przecier pomidorowy lub pomidory czerwone
  • - przyprawa colorante,lub szafran,kurkuma do zabarwienia ryżu
  • - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku
  • - bulion drobiowy,lub woda
  • 150-200 g owoców morza
Wykonanie
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie., Dodajemy przyprawy do smaku i koloru.Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu. 
Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy delikatnie.Pod koniec pieczenia możemy dodac ziemniaki podpieczone ,podsmazone -pokrojone w plasterkach,lub ósemkach,-na wierzch paelli,oraz owoce morza i dusimy jeszcze około 4-5 minut.:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...