poniedziałek, 2 listopada 2015

ciasto z wiśniami


Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek( można dac 4 jajka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie


Masło z cukrem i kakao,oraz wodą rozpuścic w rondelku na malym ogdniu .Powstałą polewe przestudzic ,odlac pół szklanki . W mikserze mieszamy polewe dodając po jednym żółtku i gdy się dobrze polączą dodajemy przesiana mąke z proszkiem do pieczenia .Na koniec łączymy z ubita piana .Pieczemy około 45- 50 minut w temp. 175-180° C. Po upieczeniu polewamy pozostawioną polewą czekoladową.:) ps. u mnie przełożone kremem i wiśniami ze słoika.





Krem
  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 budynie waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła

Wykonanie
Żółtka, cukier, budyń wymieszać  ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka  wlewamy  przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy  do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...