- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek( można dac 4 jajka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie
Masło z cukrem i kakao,oraz wodą rozpuścic w rondelku na malym ogdniu .Powstałą polewe przestudzic ,odlac pół szklanki . W mikserze mieszamy polewe dodając po jednym żółtku i gdy się dobrze polączą dodajemy przesiana mąke z proszkiem do pieczenia .Na koniec łączymy z ubita piana .Pieczemy około 45- 50 minut w temp. 175-180° C. Po upieczeniu polewamy pozostawioną polewą czekoladową.:) ps. u mnie przełożone kremem i wiśniami ze słoika.
Krem
- 4 żółtka
- 2,5 szklanki mleka
- 3 budynie waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
Wykonanie
Żółtka,
cukier, budyń wymieszać ze szklanką mleka. Pozostałe mleko
zagotować. Do gotującego mleka wlewamy przygotowaną
mieszaninę i doprowadzamy do wrzenia. Chwilę gotujemy.
Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu
Miękkie masło ucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com