Google+ Followers

ziołowe kostki

Składniki:

  • pojemnik na kostki lodu
  • dowolne zioła 
  • oliwa z oliwek
  •  woreczek foliowy
Wykonanie
 
Zioła  posiekać ,przełożyć do pojemnika na kostki lodu Dodać  do niego dobrej oliwy.Zamrozić .Gdy kostki sa juz zamrożone ,przełożyc do foliowego woreczka i mrozic następna partie ziół.

Zamrożone kostki , trzymać w woreczku w zamrażalniku i dodawać do zup lub sosów, wedle smaku.
Uwaga, kostki należy dodawać pod koniec gotowania -, żeby od zbyt długiego gotowania nie traciły aromatu i koloru. Można mrozic ,robic kostki z pojedynczych ziól ,ja jednak wolę mieszane:)

W jednym naczyniu - paella


 Składniki
  • - kurczak- ćwiartki i nóżki pokrojone w kostkę
  • - czosnek
  • - papryka czerwona i zielona
  • - fasola gruby jaś albo szparagowa
  • - ryż 100 g na osobę
  • - przecier pomidorowy lub pomidory czerwone
  • - przyprawa colorante,lub szafran,kurkuma do zabarwienia ryżu
  • - sól i pieprz do smaku, papryka czerwona w proszku
  • - bulion drobiowy,lub woda
  • 150-200 g owoców morza
Wykonanie
Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso, dodajemy czosnek, przecier pomidorowy ewentualnie pomidory i podsmażamy z kurczakiem. Następnie dodajemy paprykę, fasolkę i zalewamy to bulionem albo wodą jak nie mamy bulionu. Gotujemy do momęntu aż wszystko będzie miękkie., Dodajemy przyprawy do smaku i koloru.Dosypujemy ryż i gotujemy na wolnym ogniu.podlewajac woda i sprawdzamy czy ryz nie przywiera do spodu. 
Ryzu nie mieszamy tylko potrząsamy delikatnie.Pod koniec pieczenia możemy dodac ziemniaki podpieczone ,podsmazone -pokrojone w plasterkach,lub ósemkach,-na wierzch paelli,oraz owoce morza i dusimy jeszcze około 4-5 minut.:)

Ciasto Daniela


Ciasto kokosowe
Składniki
  • 350 g wiórek kokosowych
  • 100 g drobnego cukru
  • 8 białek
  • 4 żółtka
Wykonanie
Białka ubijamy  na sztywną pianę,stopniowo dodając  cukier. W momencie kiedy białka będą sztywne i błyszczące ,dodajemy cukier .Miksujemy do rozpuszczenia cukru ,dodając kolejno   żółtka. Następnie wsypujemy  wiórki kokosowe. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Blachę z piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut-do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy.Odstawiamy .Wszystkie ciasta pieczemy w tych samych rozmiarowo blaszkach.



Masa jabłkowy

Składniki
  • 1 kg jabłek
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki soku cytrynowego
  • 1 łyżka płatków róży
  • 3 łyzki likieru brzoskwiniowego(cocua melocoton sin
)

Wykonanie
Jabłka obrać ze skórki pokroić w kostkę i smażyć aż będą miękkie. Dodać cukier do smaku i dalej smażyć.Budyń rozmieszać w soku cytrynowym,dodać płatki róży i likier.Wszystko dokładnie wymieszać i wlać do usmażonych jabłek. Podgrzewać mieszając cały czas aż masa zgęstnieje.

ciasto orzechowe
Składniki
  • 130 g orzechów włoskich
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 6 żółtek
  • 230 g zimnego masła
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyzeczka ekstratu wanilii
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Beza
  • Składniki
  • 6 białka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1½ łyżki maki ziemniaczanej
    Wykonanie

    Na suchej patelni uprażyc orzechy i zmielić je drobniutko jak cukier. Do miski wsypać cukier,orzechy ,cynamon, proszek do pieczenia,mąke ,oraz wanilie. Dodac pokrojone zimne masło ,jajka i zagnieść ciasto. Wyrabiać krótko ,do uzyskania jednolitej masy ,gotowe zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę(30 x 26 cm.) Ciasto podzielić na pół.Pierwszą partie ciasta rozwałkować cienko i wyłożyć nim dno formy.Podpiec 8-10 minut. Na ciepłe ciasto wyłożyc mase jabłkową ,Ubić na sztywno połowe porcji na bezę ,dodając stopniowo cukier ,ubijać do całkowitego rozpuszczenia cukru, Do momentu ,gdy masa będzie błyszcząca i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Tak przygotowana bezę wyłożyc na jabłka.Piec w temp.160° z termoobiegiem około 30 minut.Druga partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy.
Krem
Składniki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie waniliowe
  • cukier do smaku
  • 200 g miękkiego masła
    dodatkowo
  • dżem z czarnej porzeczki
  • Wykonanie
  • Szklankę mleka zagotować. Drugą szklankę mleka wymieszać z budyniami. Wlać na gotujące się mleko i doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń posypać cukrem i przykryć do wystudzenia.Budyń posypany cukrem i przykryty nie tworzy na wierzchu skorupki.
    Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.
     Ciasto wstawić do lodówki.
skladanie od dołu
ciasto orzechowe z jabłkami i bezą
dżem porzeczkowy
na to ciasto kokosowe
następnie krem i ciasto orzechowe z bezą na wierz.:)

rogale marcinskie


Ciasto:
1 szklanka cieplego mleka
1 lyzka suchych drozdzy
1 jajko
1/2 lyzeczki ekstraktu z wanilii
3 1/2 szklanki maki
3 lyzki cukru
szczypta soli
225g miekkiego masla ( 2 lyzki  do ciasta)
Nadzienie:
30 dag bialego maku
10 dag pasty migdalowej (marcepanu)
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag orzechow wloskich
10 dag zblanszowanych migdalow
1 lyzka kandyzowanej skorki pomaranczowej (mozna dac wiecej, do 2 lyzek)
2-3 lyzki gestej smietany
3 podluzne biszkopty, pokruszone na okruszki
Do posmarowania:
1 jajko rozbeltane z 2 lyzkami mleka


Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 lyzki wody
posiekane orzechy do posypania

Wykonanie


Do mleka wsypac suche drożdże ,wymieszac i pozostawić na 6 minut,aby się rozpuściły Następnie dodac jajko i wanilie i wszystko połączyc mieszając.W osobnym naczyniu wymieszac mąke,sól i cukier, dodac lekko miekkie maslo (2 lyzki) i rozetrzec palcami razem z produktami sypkimi w naczyniu.Plynne skladniki dodać do suchych ,wymieszać i krótko wyrabić ręką ciasto, az stanie sie gladkie . Nie wyrabiac za dlugo - to ciasto powinno zostac lekko lepiace . Formować z ciasta prostokąt przykryc folia i schlodzic w lodowce 1 godzine.

Schlodzone ciasto rozwalkowac na stolnicy na prostokat o wymiarach 30x15cm, tak aby krotsze strony stanowily gore i dol. Maslo rozsmarowac rownomiernie na ciescie (zostawic 1/2cm margines dookola). Składać ciasto 1/3 od gory, nastepnie zlozyc dolna czesc tak aby przykryla to zlozenia (tak jak skladamy list). Dobrze skleic brzegi i delikatnie wywalkowac prostokat 25x17cm uzywajc jak najmnieszej ilosci maki do podsypywania.
Zlozyc tak jak poprzednio i schlodzic przez 45 minut.
Powtorzyc proces walkowania i skladania 3 razy, chlodzac ciasto miedzy walkowaniami przez 30 minut.
Po ostatnim rozwalkowaniau i zlozeniu ciasto dobrze zawinac i wlozyc do lodowki na conajmniej 5 godzin, a najlepiej na cala noc.
Wyjac z lodowki na okolo 20 -30 minut przed robieniem rogali.
Ponownie wałkowac ciasto na prostokat o wymiarach mniej wiecej 65x34cm i przeciac wzdluz dlugiego boku na 2 czesci. Kazdy powstaly w ten sposob pasek pokroic na 12 trojkatow.


Gdy rogale rosną przygotowac nadzienie. Mak i orzechy sparzyć goraca woda, po pol godzinie przesypać na sito i odsączyć dokladnie.
Mzmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdalami. Paste migdalowa rozetrzeć z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe, posiekana skorke pomaranczowa i namoczone i osuszone rodzynki. Dobrze wymieszac dodać tylę śmietany ,aby masa była zwarta smietane i znow mieszma do uzyskania dosc zwartej plastycznej masy. Masa nie moze byc zbyt plynna, ani za twarda i wlasnie swietnie reguluje sie jej konsystencje dodajac smietane stopniowo.


Trójkoąty ciasta smarujemy przygotowana masą ,zostawiajac maly margines na wszystkich bokach. nastepnie zwijam rogaliki. Blaszkę wykladamy pergaminem i ukladamy w odstepach zrobione rogaliki.Przykrć i pozostawić do wyrosniecia, az podwoja objetosc, okolo 1 1/2 godziny. W tym czasie gdy rogale rosna ,rozgrzac piekarnik do 180ºC. Wyrosniete rogale smarowac rozbełtanym jajkiem z mlekiem i piec około 25-30 minut ,na złoty kolor.Gorące rogale wyjac na kratkę i jeszcze cieple polukrowac, posypac posiekanymi orzechami wloskimi i pozostawic do ostudzenia:)
ps.u mnie bez maku ,ale z nadzieniem marcepanowym.Przepis z tej strony


zdrowie na talerzu





Składniki:
 
1 średnia cebula
4 ząbki czosnku
1 litr bulionu własnoręcznie ugotowanego
1 średnia marchewka
2 łodyżki selera naciowego
2 czerwone ziemniaki
3 filiżanki pokrojonego jarmużu bez łodyg
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki suszonej szałwii
Sól i pieprz do smaku

Wykonanie




Posiekać cebulę  i czosnek,  odstawić na 5 minut dla lepszego wydobycia aktywnych składników. Podgrzać w garnku 1 łyżkę bulionu, dodać posiekaną cebulę, intensywnie mieszając ok. 5 minut następnie dodać czosnek i podgrzewać jeszcze przez minutę.
Dolać bulion, pokrojony seler i marchewkę  i gotować ok. 5 minut. W międzyczasie ugotować jarmuż na parze przez około max.  3-4 minuty aby zachować właściwości. Do bulionu dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, jak będą miękkie dodać suszony tymianek i szałwię. Zdjąć z ognia, po kilku minutach jak zupa nie jest wrząca dodać jarmuż, pieprz i sól  do smaku.
Przykryć pokrywką i po kilku minutach można podawać najlepiej z zieloną  natką  pietruszki.
Pożywna zupa z jarmużu, która natychmiast stawia na nogi nawet w ciężkiej grypie, wzmacnia i rozgrzewa organizm, dodaje energii, wzmacnia system odpornościowy,  dostarcza łatwo przyswajalnych składników odżywczych, chroni przed nowotworami, zapobiega stanom zapalnym w tym stawów, chroni przed chorobami serca, udarem mózgu,  zapobiega zakrzepom i ma wiele innych prozdrowotnych właściwości.

ciasto z wiśniami


Składniki:
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek( można dac 4 jajka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie


Masło z cukrem i kakao,oraz wodą rozpuścic w rondelku na malym ogdniu .Powstałą polewe przestudzic ,odlac pół szklanki . W mikserze mieszamy polewe dodając po jednym żółtku i gdy się dobrze polączą dodajemy przesiana mąke z proszkiem do pieczenia .Na koniec łączymy z ubita piana .Pieczemy około 45- 50 minut w temp. 175-180° C. Po upieczeniu polewamy pozostawioną polewą czekoladową.:) ps. u mnie przełożone kremem i wiśniami ze słoika.





Krem
  • 4 żółtka
  • 2,5 szklanki mleka
  • 3 budynie waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła

Wykonanie
Żółtka, cukier, budyń wymieszać  ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego mleka  wlewamy  przygotowaną mieszaninę i doprowadzamy  do wrzenia. Chwilę gotujemy. Odstawiamy z ognia ,przykrywamy i odstawiamy do ostudzenia.
Miękkie masło ucieramy  na puch. Cały czas miksując dodajemy  po  łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu