poniedziałek, 13 lutego 2017

zupa z indykiem i ala pierogami




Składniki:

rosół-bulion

  • Resztki indyka, kości
  • 1 cebula, grubo posiekana
  • 2 marchewki, drobno posiekane
  • 1 łodyga selera, drobno posiekana
  • 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką
  • woda

zupa

  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
  • 2 łyżki mąki
  • 4 szklanki (1 litr, około 1 litra) bulion rosołu ,
  • 1 szklanka (250 ml) sok jabłkowy
  • 1 1/2 filiżanki (150 g) posiekanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli grubej
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 200-300 gramów rozdrobnione gotowanego indyka
  • 1 szklanka 250 ml mleka lub śmietany

ala pierogi:

  • 1 1/2 filiżanki (180 g) mąki
  • 1/2 szklanki (70 g) mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli grubej
  • 1 1/4 szklanki (310 ml) maślanki

Wykonanie



Usunąć nadmiar skóry i tłuszczu z kości. Umieść kości indyka w dużym garnku , dodać warzywa i zioła. Dodać tyle zimnej wody, aby pokryć wszystkie kości. Umieść na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dusić przez około 3-4 godziny, dodając ciepłej wody, o ile potrzeba ,aby kości były zakryte wodą .Gotowy bulion przelać przez drobne sitko .Wlać do pojemników kwarta wielkości i przechowywać w lodówce przez okres do 1 tygodnia lub w zamrażarce przez okres do kilku miesięcy. Albo użyć od razu do tej zupy.

zupa:

W garnku rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodać marchew, cebulę i czosnek i dusić, aż będzie miękka i cebuli przezroczysta, około 5 minut. Całość posypać 2 łyżkami mąki po warzywach ,wymieszać . Powoli wlać bulion, jednocześnie ubijając, aż wszystko się połączy i nie będzie grudek. Następnie dodać sok jabłkowy , ziemniaki, sól, pieprz,tymianek. . Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać mięso z indyka i śmietanę,wymieszać.

ala pierogi:

Podczas gdy zupa się gotuje przygotować pierogi. Wymieszać mąkę, mąką kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę i sól w misce. Dodać maślankę i mieszać, na gładką masę .Na gotującą powierzchnie zupy upuścić łyżką ciasta . Spróbuj równomiernie rozmieszczać je , ale nie muszą być idealne. Przykryć garnek z pokrywką, i gotować przez 15 minut, aż pojawią się suche kluski na górze .
    Podawać :))
Domowy rosół z indyka, marchew i ziemniaki ,oraz puszyste ala pierogi gotowane w samej zupie . Ten posiłek jest wygodny, i bardzo satysfakcjonujący, nie wspominając ,że jest całkowicie przepyszny. Jest to ten rodzaj posiłku na dni chłodnej jesieni lub zimy. To łatwy posiłek w jednym naczyniu. zupa jarzynowa z kluseczkami puszystymi z maślanki gotowane na wierzchu. Świetny sposób na wykorzystanie resztek indyka! Ja również przepis, aby utworzyć własną rosół z indyka na zupę,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com