Składniki:
rosół-bulion
- Resztki indyka, kości
- 1 cebula, grubo posiekana
- 2 marchewki, drobno posiekane
- 1 łodyga selera, drobno posiekana
- 1 mały pęczek ziół takich jak rozmaryn, tymianek, szałwia i pietruszką
- woda
zupa
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki (70 g) posiekanej marchewki
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, zmiażdżony
- 2 łyżki mąki
- 4 szklanki (1 litr, około 1 litra) bulion rosołu ,
- 1 szklanka (250 ml) sok jabłkowy
- 1 1/2 filiżanki (150 g) posiekanych ziemniaków
- 1 łyżeczka soli grubej
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 200-300 gramów rozdrobnione gotowanego indyka
- 1 szklanka 250 ml mleka lub śmietany
ala pierogi:
- 1 1/2 filiżanki (180 g) mąki
- 1/2 szklanki (70 g) mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli grubej
- 1 1/4 szklanki (310 ml) maślanki
Wykonanie
Usunąć nadmiar skóry i tłuszczu z kości. Umieść kości indyka w dużym garnku , dodać warzywa i zioła. Dodać tyle zimnej wody, aby pokryć wszystkie kości. Umieść na dużym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Dusić przez około 3-4 godziny, dodając ciepłej wody, o ile potrzeba ,aby kości były zakryte wodą .Gotowy bulion przelać przez drobne sitko .Wlać do pojemników kwarta wielkości i przechowywać w lodówce przez okres do 1 tygodnia lub w zamrażarce przez okres do kilku miesięcy. Albo użyć od razu do tej zupy.
zupa:
W garnku rozpuścić masło na średnim ogniu. Dodać marchew, cebulę i czosnek i dusić, aż będzie miękka i cebuli przezroczysta, około 5 minut. Całość posypać 2 łyżkami mąki po warzywach ,wymieszać . Powoli wlać bulion, jednocześnie ubijając, aż wszystko się połączy i nie będzie grudek. Następnie dodać sok jabłkowy , ziemniaki, sól, pieprz,tymianek. . Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec dodać mięso z indyka i śmietanę,wymieszać.
ala pierogi:
Podczas gdy zupa się
gotuje przygotować pierogi. Wymieszać mąkę, mąką kukurydzianą,
proszek do pieczenia, sodę i sól w misce. Dodać maślankę i
mieszać, na gładką masę .Na gotującą powierzchnie zupy upuścić
łyżką ciasta . Spróbuj równomiernie rozmieszczać je , ale nie
muszą być idealne. Przykryć garnek z pokrywką, i gotować przez
15 minut, aż pojawią się suche kluski na górze .
Podawać :))
Domowy rosół z indyka,
marchew i ziemniaki ,oraz puszyste ala pierogi gotowane w samej zupie
. Ten posiłek jest wygodny, i bardzo satysfakcjonujący, nie
wspominając ,że jest całkowicie przepyszny. Jest to ten rodzaj
posiłku na dni chłodnej jesieni lub zimy. To łatwy posiłek w
jednym naczyniu. zupa jarzynowa z kluseczkami puszystymi z maślanki
gotowane na wierzchu. Świetny sposób na wykorzystanie resztek
indyka! Ja również przepis, aby utworzyć własną rosół z indyka
na zupę,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com