środa, 22 lutego 2017

odwrocona zapiekanka z patelni









Składniki:
  • 2-3 duże ziemniaki ugotowane al dente
  • 1 blanszowany brokuł
  • 1 blanszowana marchewka
  • sól, pieprz
  • 1 op mozzarelli
  • 20 -25 dag żółtego sera
  • parę plasterków suszonych pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • olej kokosowy ,lub smalec gęsi jak u mnie
  • 2 łodygi pora




Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w łupinach ,obrać pokroić w plastry..
Brokuł ,pokroić na różyczki , blanszować .Marchewkę blanszować i pokroić na plastry.Łodygi pokroic na kawałeczki.
Doprawić do smaku, dodać zioła .
Na dnie patelni ułożyć warstwę ziemniaków, na niej warzywa, a następnie wyłożyć ser mozzarella-kulki ,przykryć pozostałymi ziemniakami. Całość pokryć kawałkami sera żółtego .Patelnie wstawić na gaz i na wolnym ogniu podgrzewać wszystko do stopienia serów,pod koniec ułożyć na wierz pomidory.Na koniec odwrócić całość na talerz.:))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...