sobota, 4 marca 2017

Pikantna fladra w pomidorach prosto z patelni











Składniki:
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 4 -6 kawałków flądry filety (lub dowolną białą rybę, )
  • 3/4 szklanki cebuli
  • 2 ząbki czosnku - zmiażdżonego
  • 3/4 szklanki pokrojonej w kostkę zielonej papryki
  • 2 1/2 filiżanki posiekanych pomidorów, lub z puszki w kostkę.
  • 1 łyżka przyprawy przyprawy Cajun

Wykonanie
W głębokiej patelni ,udusić cebulę i czosnek na oliwie z oliwek na średnim ogniu przez kilka minut, aż będą miękkie. Dodać pomidory, paprykę i przyprawy, wymieszać i gotować, aż pomidory zmiękną, około 3-4 minut. Rybę umyć ,osuszyć . Gdy sos już gotowy to ułożyć na nim filety rybne .Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ,aż płaty rybne będą miękkie , ok 12-15. Podawać rybę z sosem :))


Domowa przyprawa Cajun

Składniki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu
  • 3 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne – opcjonalnie
  • Połącz wszystkie przyprawy razem i przechowywać w szczelnym pojemniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...