czwartek, 30 marca 2017

Pasztet z łopatki i wątroby





Składniki
  • 450 gr. łopatki
  • 450 gr. wątroby - (kurczak, cielęcia ), oczyszczonej
  • 2 łyżki koniak lub brandy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodyżki zielonej pietruszki
  • 1/2 szalotki lub mała biała cebulka
  • 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/8 łyżeczki goździków
  • 1/8 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • Szczypta tabasco lub cayenne
  • około 250 gr. bekonu w plastrach


Wykonanie



Zmielić łopatkę przez maszynkę do mięsa na drobnym oczkach. Do blendera wlać brandy ,wrzucić czosnek,pietruszkę,cebulę szalotkę,imbir,goździki cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać pokrojoną wątróbkę i zmiksować całość. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę Tabasco lub cayenne. Zmieloną łopatkę połączyć z masą zmiksowana .Całość dokładnie wymieszać. Do formy przełożyć gotową masę ,przykryć plastrami bekonu.
Umieścić formę w większym naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą do połowy formy z pasztetem .Piec w kąpieli wodnej w 180 ° C przez około 1 1/2 godziny. Schłodzić pasztet pod ciężarem Aby to zrobić, położyć kawałek woskowanego papieru lub folii aluminiowej nad pasztetem i ustaw na całej powierzchni ciężki przedmiot .Do lodówki na kilka godzin.:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...