Składniki
- 450 gr. łopatki
- 450 gr. wątroby - (kurczak, cielęcia ), oczyszczonej
- 2 łyżki koniak lub brandy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodyżki zielonej pietruszki
- 1/2 szalotki lub mała biała cebulka
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/8 łyżeczki goździków
- 1/8 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- Szczypta tabasco lub cayenne
- około 250 gr. bekonu w plastrach
Wykonanie
Zmielić łopatkę przez maszynkę do mięsa na drobnym oczkach. Do blendera wlać brandy ,wrzucić czosnek,pietruszkę,cebulę szalotkę,imbir,goździki cynamon i gałkę muszkatołową. Dodać pokrojoną wątróbkę i zmiksować całość. Doprawić solą i pieprzem, dodać odrobinę Tabasco lub cayenne. Zmieloną łopatkę połączyć z masą zmiksowana .Całość dokładnie wymieszać. Do formy przełożyć gotową masę ,przykryć plastrami bekonu.
Umieścić formę w większym naczyniu żaroodpornym wypełnionym wodą do połowy formy z pasztetem .Piec w kąpieli wodnej w 180 ° C przez około 1 1/2 godziny. Schłodzić pasztet pod ciężarem Aby to zrobić, położyć kawałek woskowanego papieru lub folii aluminiowej nad pasztetem i ustaw na całej powierzchni ciężki przedmiot .Do lodówki na kilka godzin.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com