czwartek, 30 marca 2017

pyszny ,rozplywający się w ustach pasztet

Składniki
  • 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana
  • 330 gr piersi kurczaka ugotowane
  • 250 gr. boczku wędzonego
  • 250gr. Warzyw z rosołu
  • 80gr cebuli 1 sztuka
  • 300gr. wątróbka drobiowa
  • 2 czubate łyżki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 50 gr. słoniny
  • sol,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku
  • tłuszcz i bułka tarta do formy


Wykonanie


Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny talerzyk pozostawiając tłuszcz wytopiony.
Obrana cebulę posiekać drobno i zeszklić na stopionym tłuszczu ze słoniny.
Boczek ,i ugotowane mięso ,oraz warzywa zmielić w maszynce do mielenia .
Wątróbkę drobno posiekać .Wszystko razem połączyć ,doprawić i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami .Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Piec około 1 godziny w 200°C :)) ps.2 takie foremki wyszły z tej ilości....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...