Google+ Followers

zdrowa kanapka ,przekaska




Składniki:
Jeśli szukasz zdrowej, wegetariańskiej receptury, to chleb kalafiorowy jest właśnie tym co chcesz zrobić , to idealny wybór dla Ciebie.

  • 2 szkl. surowego kalafiora
  • 5-6 jajek (w zależności od wielkości,średnie wystarczą )
  • 1½ szkl pestek dyni i słonecznika
  • 3-4 łyżeczki kurkuma proszkowe
  • ½ łyżeczki soli morskiej lub sól himalajska różowa do smaku
Wykonanie
    Nagrzać piekarnik do 180 ° C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Kalafior zmiksować w blenderze ,lub zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Ziarna prażyć na suchej patelni,a gdy ostygną , zblendować na pył. W misce wymieszać wszystkie składniki , do całkowitego połączenia łyżką .Gotową masę przełożyć na blaszkę 28x36,równomiernie ją rozprowadzając na grubość 0,5 cm Piec w temperaturze 180° C przez 30 minut lub do momentu,aż masa się zarumieni.
    Po pieczeniu i ostygnięciu pokroić na kawałki , delikatnie oderwać papier od płaskiego kalafiorowego chlebka i cieszyć się jego smakiem. Ps u mnie dzisiaj jako kanapka do szkoły z serkiem i czerwona papryką ,a wczoraj z jajkiem :))