środa, 15 marca 2017

Najsmaczniejsze ciasto marchewkowe


Nigdy nie lubiłam tego ciasta ,ale dostałam marchewkowe ciasto z cukierni Cynamon i postanowiłam zrobić podobne ,lub lepsze ...i udało się .Aby uzyskać lepszy smak,można podsmażyć wiórki i orzechy przed dodaniem ich do ciasta .Ciasto robi sie szybko,jak wszystkie produkty przygotowane.Polubiłam to ciasto i reszta domowników i wiem ,że już kupnego nie chce.Ps.ciasto jest lepsze jak postoi pare godzin.




Składniki

  • 2 szklanki mąki (500gr.)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 230 gr rodzynki ,lub rozdrobnionego ananasa, osuszony.
  • 100 gr wiórek kokosa
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pekan

Wykonanie

Blacha 35x26
    Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem ,sodą i solą .
    Do masy jajecznej dodać mąkę z wymieszanymi składnikami ,połączyć miksując na średnich obrotach na gładką masę. Następnie dodać startą marchewkę i pozostałe składniki ,wymieszać łopatką . Wlać ciasto do przygotowanej formy.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 45 do 50 minut lub do momentu suchego patyczka=wszystko zależy od piekarnika ,ale każdy swój zna.
    Gdy ciasto jest upieczone i lekko przestudzone polewamy je glazurą z maślanki. Studzimy na kratce,a gdy ostygnie polewamy lukrem serowym:))

Glazura z maślanki --robić ,gdy ciasto stygnie

Składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka syropu kukurydzianego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii



Wykonanie
Pierwsze pięć pierwszych składników doprowadzić do wrzenia w dużym rondlu na średnim ogniu. Gotować, mieszając często, 4-5 minut. Zdjąć z ognia i wymieszać z wanilią.-najpierw będzie biała piana ,potem z ciemnieje masa pod piana ,trzeba dobrze wymieszać .


Lukier sernikowy

Składniki

  • 3/4 szklanki masła lub margaryny, zmiękczona
  • 1 op 250 gr mascarpone ser
  • 60 gr serka białego twarogowego bezsmakowego
  • 3 szklanki przesianego cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie
    Masło i serek miksować na średniej prędkości,aż do kremowej konsystencji. Dodać cukier puder i wanilie. Miksować na gładko . Na zimne ciasto dawać lukier serowy.Wstawić do lodówki do stężenia na 1-2 godziny :))

Domowy syrop kukurydziany








składniki 

  • 250gr cukru białego
  • 3 / 4 szkl. wody zimnej
  • 1 / 4 łyżeczki cream of tartar----kamień winny
  • 1 szczypta soli

Wykonanie

Połączy wszystkie składniki w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem  4  minuty.Następnie odkryć i gotować na wolnym ogniu ,ciągle mieszając ,aż cukier bedzie rozpuszczony a płyn nabierze formy syropu.
Schłodzić i przechowywać w zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej. Syrop będzie ważny  przez około 2 miesiące.
     Cream of tartar lub wodorowinian potasu czyli COOK-(CHOH)2COOH (inne nazwy: kwaśny 00winian potasu, winny kamień, tartarus) to związek chemiczny, który osadza się w kadziach i beczkach przy fermentacji wina.Cream of tartar w połączeniu z sodą oczyszczoną (czyli wodorowęglanem sodu, NaHCO3) jest wykorzystywany jako zamiennik proszku do pieczenia. Samodzielnie zaś wodorowinian potasu wykorzystywany jest do usztywniania piany z białek. 
    Zazwyczaj cream of tartar wykorzystywany jest równocześnie z soda oczyszczoną. Jeśli więc w przepisie mamy np. 1 łyżeczkę sody i 1 łyżeczkę cream of tartar to możemy je zastąpić ok. 1,5 łyżeczki polskiego proszku do pieczenia (zagraniczne proszki do pieczenia – 2 łyżeczki) oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.
W odwrotnej sytuacji: jeśli chcemy zastąpić 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, to musimy użyć 1/3 łyżeczki sody i 1/2 łyżeczki cream of tartar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com