Nigdy nie lubiłam tego ciasta ,ale dostałam marchewkowe ciasto z
cukierni Cynamon i postanowiłam zrobić podobne ,lub lepsze ...i
udało się .Aby uzyskać lepszy smak,można podsmażyć wiórki i
orzechy przed dodaniem ich do ciasta .Ciasto robi sie szybko,jak wszystkie produkty przygotowane.Polubiłam to ciasto i reszta domowników i wiem ,że już kupnego nie chce.Ps.ciasto jest lepsze jak postoi pare godzin.
Składniki
- 2 szklanki mąki (500gr.)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 3 duże jajka
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki startej marchewki
- 230 gr rodzynki ,lub rozdrobnionego ananasa, osuszony.
- 100 gr wiórek kokosa
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich lub pekan
Wykonanie
Blacha 35x26- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Jajka zmiksować z cukrem. Mąkę wymieszać z cynamonem ,sodą i solą .
Do masy jajecznej dodać mąkę z wymieszanymi składnikami ,połączyć miksując na średnich obrotach na gładką masę. Następnie dodać startą marchewkę i pozostałe składniki ,wymieszać łopatką . Wlać ciasto do przygotowanej formy.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 ° C przez 45 do 50 minut lub do momentu suchego patyczka=wszystko zależy od piekarnika ,ale każdy swój zna.
Gdy ciasto jest upieczone i lekko przestudzone polewamy je glazurą z maślanki. Studzimy na kratce,a gdy ostygnie polewamy lukrem serowym:))
Glazura z maślanki --robić ,gdy ciasto stygnie
Składniki
- 1 szklanka cukru
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki maślanki
- 1/2 kostki masła
- 1 łyżka syropu kukurydzianego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie
Pierwsze pięć
pierwszych składników doprowadzić do wrzenia w dużym rondlu na
średnim ogniu. Gotować, mieszając często, 4-5 minut. Zdjąć z
ognia i wymieszać z wanilią.-najpierw będzie biała piana ,potem z
ciemnieje masa pod piana ,trzeba dobrze wymieszać .
Lukier sernikowy
Składniki
- 3/4 szklanki masła lub margaryny, zmiękczona
- 1 op 250 gr mascarpone ser
- 60 gr serka białego twarogowego bezsmakowego
- 3 szklanki przesianego cukru pudru
- 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie
- Masło i serek miksować na średniej prędkości,aż do
kremowej konsystencji. Dodać cukier puder i wanilie. Miksować na
gładko . Na zimne ciasto dawać lukier serowy.Wstawić do lodówki do stężenia na 1-2 godziny :))
Domowy syrop kukurydziany
składniki
- 250gr cukru białego
- 3 / 4 szkl. wody zimnej
- 1 / 4 łyżeczki cream of tartar----kamień winny
- 1 szczypta soli
Wykonanie
Połączy wszystkie składniki w dużym rondlu. Doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 4 minuty.Następnie odkryć i gotować na wolnym ogniu ,ciągle mieszając ,aż cukier bedzie rozpuszczony a płyn nabierze formy syropu.Schłodzić i przechowywać w zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej. Syrop będzie ważny przez około 2 miesiące.
Cream of tartar lub wodorowinian potasu czyli COOK-(CHOH)2COOH (inne nazwy: kwaśny 00winian potasu, winny kamień, tartarus) to związek chemiczny, który osadza się w kadziach i beczkach przy fermentacji wina.Cream of tartar w połączeniu z sodą oczyszczoną (czyli wodorowęglanem
sodu, NaHCO3) jest wykorzystywany jako zamiennik proszku do pieczenia.
Samodzielnie zaś wodorowinian potasu wykorzystywany jest do usztywniania
piany z białek.
Zazwyczaj cream of tartar wykorzystywany jest równocześnie z soda
oczyszczoną. Jeśli więc w przepisie mamy np. 1 łyżeczkę sody i 1
łyżeczkę cream of tartar to możemy je zastąpić ok. 1,5 łyżeczki
polskiego proszku do pieczenia (zagraniczne proszki do pieczenia – 2
łyżeczki) oraz pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com