sobota, 1 kwietnia 2017

smakowite ciasto z malinami z jogurtu greckiego







Kruche ciasto:

  • 2 szklanki mąki tortowej (320 g)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 5 ugotowanych żółtek
  • szczypta soli
  • 35x26 blaszka( w tej blaszce wyjdzie dużo ,ale niskie)

Masa
  • 2 jogurty typu greckie po 400gr.
  • 1 śmietana 30% 200gr.
  • 5 białek
  • 1 szkl.cukru pudru
  • 2½ pudding waniliowy ,lub 2 budynie zwykle( 1 pudding 41gr)
  • dżem dowolny, duży-u mnie własny malinowyhttps://kuchniapepin.blogspot.com/2015/08/malinowy-dzem-bez-pestek.html



Wykonanie
ciasto
Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.( ciasto można zrobić wieczorem ,a rano piec)
Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia . 2/3 ciasta wyciągniętego z lodówki starkowac na blaszkę z papierem (powinno wypełniać całe dno ), lekko ugniatając.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 °około 10 - 15 minut do zrumienienia.
Gdy upieczony spód ciasta stygnie do jeszcze gorącego piekarnika włożyć blaszkę z pozostałym startym ciastem i podpiec 8-10 minut.,ostudzić.
masa
Ubić 5 białek na sztywno,pod koniec miksowania dodawać po łyzce cukru pudru nadal miksując .Na sam koniec wlać śmietankę – miksując - wsypać proszek budyniowy. Na koniec dodać porcjami jogurt i na wolnym obrotach dokładnie wymieszać .Na spód upieczonego ciasta pierwszego wyłożyĆ dżem malinowy 3/4 sloika ,rozprowadzic po calej powierzchni.Nastepnie wlać masę białkowo-jogurtową ,rozprowadzić po całości ,wyrownać .Ponownie cienką warstwą posmarować dżemem malinowym i posypać upodpieczoną kruszonka drugiego ciasta.Piec w 175-180 °C ,około 60-70 minut. 9Każdy zna swój piekarnik,u jednego może byc to 55-60 minut ,u drugiego 70minut):))pomysł własny



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com