Kruche
ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej (320 g)
- ½ szklanki cukru (100 g)
- 1 kostka masła (200 g)
- 5 ugotowanych żółtek
- szczypta soli
- 35x26 blaszka( w tej blaszce wyjdzie dużo ,ale niskie)
Masa
- 2 jogurty typu greckie po 400gr.
- 1 śmietana 30% 200gr.
- 5 białek
- 1 szkl.cukru pudru
- 2½ pudding waniliowy ,lub 2 budynie zwykle( 1 pudding 41gr)
- dżem dowolny, duży-u mnie własny malinowyhttps://kuchniapepin.blogspot.com/2015/08/malinowy-dzem-bez-pestek.html
Wykonanie
ciasto
Ugotowane
żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby
uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi można
podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą
i włożyć na godzinę do lodówki.( ciasto można zrobić wieczorem
,a rano piec)
Blaszkę
wyłożyc papierem do pieczenia . 2/3 ciasta wyciągniętego z
lodówki starkowac na blaszkę z papierem (powinno wypełniać całe
dno ), lekko ugniatając.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 °około
10 - 15 minut do zrumienienia.
Gdy
upieczony spód ciasta stygnie do jeszcze gorącego piekarnika
włożyć blaszkę z pozostałym startym ciastem i podpiec 8-10
minut.,ostudzić.
masa
Ubić
5 białek na sztywno,pod koniec miksowania dodawać po łyzce cukru
pudru nadal miksując .Na sam koniec wlać śmietankę – miksując
- wsypać proszek budyniowy. Na koniec dodać porcjami jogurt i na
wolnym obrotach dokładnie wymieszać .Na spód upieczonego ciasta
pierwszego wyłożyĆ dżem malinowy 3/4 sloika ,rozprowadzic po
calej powierzchni.Nastepnie wlać masę białkowo-jogurtową
,rozprowadzić po całości ,wyrownać .Ponownie cienką warstwą
posmarować dżemem malinowym i posypać upodpieczoną kruszonka
drugiego ciasta.Piec w 175-180
°C
,około 60-70 minut. 9Każdy zna swój piekarnik,u jednego może
byc to 55-60 minut ,u drugiego 70minut):))pomysł własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com