Składniki
na
ciasto
- 4 żółtka w temp. pokojowej
- 5 łyżek mleka w temp. pokojowej
- szczypta soli
- 130 gr.masła
- 130 gr.cukru pudru
- 150 gr. mąki pszennej
- 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia
beza
- 4 białka
- 2 łyżeczki soku cytrynowego
- 150 gr. cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- orzechy do posypania
Wykonanie
Na
najwyższych obrotach miksera przez 3-4 minuty ucierać masło z solą
.Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku,miksując przez
chwile do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do
pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem po jednej łyżce do masy
jajecznej. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć
formę papierem do pieczenia tylko dno. U mnie dwie formy
keksówki.Ciastem wyłożyć dno formy ,wyrównać.
Białka
ubić
z sokiem z cytryny na najwyższych obrotach miksera.
Gdy
masa białkowa będzie sztywna dalej ubijając dodawać porcjami
cukier.
Pod
koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną dalej miksując do
połączenia składników.
Na
ciasto w formach wyłożyć ubita pianę bezową ,posypać
pokrojonymi orzechami .
Piec
w nagrzanym piekarniku do 150 °C
45 minut. Ciasto można zrobić w większej formie i przełożyć
kremem,owocami,lub bita śmietaną ,w zależności co kto lubi..Na
święta tak u mnie będzie ,owoce i bita śmietana ,bo w większej
formie będzie niższe,co pozwoli połączyć dwa. takie kawalki
ciasta,...Ciasto
jest maślane ,wilgotne i słodkie :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com