czwartek, 6 kwietnia 2017

szybkie ,maślane ,wilgotne i słodkie ciasto







Składniki
na ciasto
  • 4 żółtka w temp. pokojowej
  • 5 łyżek mleka w temp. pokojowej
  • szczypta soli
  • 130 gr.masła
  • 130 gr.cukru pudru
  • 150 gr. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia

beza
  • 4 białka
  • 2 łyżeczki soku cytrynowego
  • 150 gr. cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • orzechy do posypania


Wykonanie
Na najwyższych obrotach miksera przez 3-4 minuty ucierać masło z solą .Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku,miksując przez chwile do połączenia składników. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać na przemian z mlekiem po jednej łyżce do masy jajecznej. Miksować tylko do połączenia składników. Wyłożyć formę papierem do pieczenia tylko dno. U mnie dwie formy keksówki.Ciastem wyłożyć dno formy ,wyrównać.
Białka ubić z sokiem z cytryny na najwyższych obrotach miksera.
Gdy masa białkowa będzie sztywna dalej ubijając dodawać porcjami cukier.
Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną dalej miksując do połączenia składników.
Na ciasto w formach wyłożyć ubita pianę bezową ,posypać pokrojonymi orzechami .
Piec w nagrzanym piekarniku do 150 °C 45 minut. Ciasto można zrobić w większej formie i przełożyć kremem,owocami,lub bita śmietaną ,w zależności co kto lubi..Na święta tak u mnie będzie ,owoce i bita śmietana ,bo w większej formie będzie niższe,co pozwoli połączyć dwa. takie kawalki ciasta,...Ciasto jest maślane ,wilgotne i słodkie :))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com