Składniki
- 1 kg ziemniaków ;
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kminku
- 10dag wędzonej słoniny
- 1/2 szkl. śmietany
- 1 cebula
- śmietana gęsta
Wykonanie
litewska
potrawa zwana śvilpikai
--podawana
jest z sosem grzybowym,lub śmietana ze skwarkami i cebulka .Z sosem grzybowym mamy postne danie
Piec
w temperaturze 160 -180ー
C
w piecu nagrzanym około 30 minut,
lub
do zarumienienia,albo podsmażyć na
patelni,na 1łyzce oliwy z oliwek.
Ugotować
ziemniaki w łupinie, a następnie obrać ze skórki i zemleć w
maszynce do mięsa,lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Do tak
przygotowanej masy ziemniaczanej dodać mąkę ,kminek ,sól i
wszystko dokładnie połączyć .Zagnieść ciasto tworząc podłużny
wałek o średnicy 5 cm .Wałek pociąć w ukośnie plastry ,
umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec
w temperaturze 160 -180° C w nagrzanym piecu około 30 minut,
lub
do złocistego koloru .Gdy świstaki się pieką ,lub smażą
,przygotować dodatki.
Boczek
pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną
cebulkę
i
razem wszystko zarumienić .Zdjąć z ognia .
Na
talerzu położyć sałatę ,obok świstaki i śmietanę, ze
skwarkami i cebulka .Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com