czwartek, 6 kwietnia 2017

kopytka po litewsku


Składniki

  • 1 kg ziemniaków ;
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kminku
  • 10dag wędzonej słoniny
  • 1/2 szkl. śmietany
  • 1 cebula
  • śmietana gęsta

Wykonanie
    litewska potrawa zwana śvilpikai
    --podawana jest z sosem grzybowym,lub śmietana ze skwarkami i cebulka .Z sosem grzybowym mamy postne danie
Piec w temperaturze 160 -180C w piecu nagrzanym około 30 minut,
lub do zarumienienia,albo podsmażyć na patelni,na 1łyzce oliwy z oliwek.
Ugotować ziemniaki w łupinie, a następnie obrać ze skórki i zemleć w maszynce do mięsa,lub zetrzeć na tarce jarzynowej. Do tak przygotowanej masy ziemniaczanej dodać mąkę ,kminek ,sól i wszystko dokładnie połączyć .Zagnieść ciasto tworząc podłużny wałek o średnicy 5 cm .Wałek pociąć w ukośnie plastry , umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 160 -180° C w nagrzanym piecu około 30 minut,
lub do złocistego koloru .Gdy świstaki się pieką ,lub smażą ,przygotować dodatki.
Boczek pokroić na małe kawałki i podsmażyć na patelni, dodać pokrojoną cebulkę
i razem wszystko zarumienić .Zdjąć z ognia .
Na talerzu położyć sałatę ,obok świstaki i śmietanę, ze skwarkami i cebulka .Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

chrzan nie tylko do potraw-wlasciwosci lecznicze

  Składniki: 5 łyżeczek soku z marchwi, 5 łyżeczek startego chrzanu, 3 cytryny całe ze skórką 2 szklanki miodu  ...