Google+ Followers

aksamitny koktajl z awokado , marchewki i jablka

 

 

Składniki

  • 4-6 marchewek
  • 2 jabłka ze skórką
  • 1 awokado

Wykonanie

Umyć marchewkę ,odcinając po ok.2 cm z każdej strony,pokroić w paski ,lub na pół. Jabłka i awokado umyć pokroić na pół,lub ćwiartki .Wszystko przepuścić przez wyciskarkę.
Najwięcej składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Tak więc najlepiej marchwi w ogóle nie obierać, ale tylko ją umyć albo nawet i wyszorować szczoteczką do warzyw. Jeśli jest wyjątkowo brudna, należy ją oskrobać, ale nie powinno się jej namaczać w wodzie, gdyż spowoduje to straty witamin. Marchew to korzeń. Rośnie w ziemi, szybko i łatwo wchłania z gleby różnego rodzaje toksyny. Na przykład niekorzystne dla zdrowia związki azotu, które utleniają żelazo w hemoglobinie, zakłócając tym proces zaopatrywania organizmu w tlen. Odcinajmy też jej zazielenioną końcówkę (tuż przy natce), nawet jeśli robimy tylko sok. Nie tylko ze względu na gorycz, ale z powodu kumulacji związków azotu.
Awokado jest bogate w 20 niezbędnych składników odżywczych, w tym:
  • Witamina E
  • Włókno
  • Witaminy z grupy B
  • Potasu (awokado ma podwójną ilość potasu, występujący na banana)
  • Magnez
  • Żelazo
  • Sód
  • Wapń
  • Bor
  • Kwas foliowy
Ponadto, te korzystne owoce są bogate w walce z rakiem karotenoidów.