Składniki
4-6
marchewek
2 jabłka ze skórką
1 awokado
Wykonanie
Umyć marchewkę
,odcinając po ok.2 cm z każdej strony,pokroić w paski ,lub na pół.
Jabłka i awokado umyć pokroić na pół,lub ćwiartki .Wszystko
przepuścić przez wyciskarkę.
Najwięcej
składników odżywczych znajduje się tuż pod skórką. Tak więc
najlepiej marchwi w ogóle nie obierać, ale tylko ją umyć albo
nawet i wyszorować szczoteczką do warzyw. Jeśli jest wyjątkowo
brudna, należy ją oskrobać, ale nie powinno się jej namaczać w
wodzie, gdyż spowoduje to straty witamin. Marchew
to korzeń. Rośnie w ziemi, szybko i łatwo wchłania z gleby
różnego rodzaje toksyny. Na przykład niekorzystne dla
zdrowia związki azotu, które utleniają żelazo w hemoglobinie,
zakłócając tym proces zaopatrywania organizmu w tlen. Odcinajmy
też jej zazielenioną końcówkę (tuż przy natce), nawet jeśli
robimy tylko sok. Nie tylko ze względu na gorycz, ale z powodu
kumulacji związków azotu.
Awokado jest bogate w 20 niezbędnych składników odżywczych, w tym:
- Witamina E
- Włókno
- Witaminy z grupy B
- Potasu (awokado ma podwójną ilość potasu, występujący na banana)
- Magnez
- Żelazo
- Sód
- Wapń
- Bor
- Kwas foliowy
Ponadto, te korzystne owoce są bogate w walce z rakiem karotenoidów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com