Składniki
- 3/4szkl. jogurtu
- 1/2szkl. śmietanki
- 1/2 cytryny-sok do smaku
- 1/2 łyżeczki miodu do smaku
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 6-8 filetów śledziowych - matiasy
- 2 łyżeczki pietruszki ,lub kopru zielonego
- pieprz
- 1 łyżkę musztardy Dijon
Śledzie moczyć przez 1-2 godziny w
wodzie, po tym czasie , zalać mlekiem i odstawić na 30 minut.
Oprawione śledzie pokroić na
paseczki. Obrać cebule i pokroić w cienkie plasterki.
Jogurt i,śmietanę wymieszać
,dodając sok i miód,oraz musztardę, doprawiając pieprzem. Do tak przygotowanego sosu dodać
pokrojone śledzie,wymieszać Na
koniec dodać zieloną pietruszkę.Odstawić do przegryzienia smaków.
Wyjątkowe i smaczne wspomnienie mojego dzieciństwa.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com