Składniki:
taka lubimy ,z wierzchu chrupka,a w środku ciągutka.
u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick
u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick
Beza:
• 320 g białek(8 białek z jaj )
• 500g cukru
• 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
• 2 łyżeczki octu jabłkowego,lu
zwykłego białego,lub sok z cytryny
Białka ubić w misce szklanej ,lub
metalowej .
Nagrzać piekarnik do 120 stopni C .
Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i
narysować na nim okrąg o średnicy 30 cm .
Ubić białka na sztywno ,stopniowo
dodając po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie i długo miksując
po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo
sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 2-3
minuty, aby piana się ustabilizowała.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną
i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć na narysowany okrąg
na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść"
szpatułką boki. .
Wstawić do piekarnika i piec przez 30
minut w 120 stopniach C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę
piekarnika do 90-100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum
2,5-3 godziny=w zależności od piekarnika ,ale każdy swój zna
najlepiej.
Po tym czasie beza będzie chrupiąca z
zewnątrz, na spodzie i po bokach.
W samym środku pozostanie lekko
wilgotna, piankowa. W deszczowe dni lub gdy w kuchni panuje duża
wilgotność powietrza, nie warto przygotowywać bezy. Wtłoczone do
białek podczas ubijania powietrze będzie zawierać zbyt dużo wody
i niepotrzebnie rozrzedzi konsystencję całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com