niedziela, 21 stycznia 2018

Beza z bita smietana i sosem malinowo-wisniowym




Składniki:
taka lubimy ,z  wierzchu chrupka,a w środku ciągutka.
u mnie blacha 33x25,nie mam papieru ,bo moja blaszka ma powlokę non - stick

Beza:
    • 320 g białek(8 białek z jaj )
    • 500g cukru
    • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    • 2 łyżeczki octu jabłkowego,lu zwykłego białego,lub sok z cytryny
Wykonanie

Białka ubić w misce szklanej ,lub metalowej .
Nagrzać piekarnik do 120 stopni C . Przygotować blaszkę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy 30 cm .
Ubić białka na sztywno ,stopniowo dodając po 1 łyżce cukru, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 2-3 minuty, aby piana się ustabilizowała.
Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijać jeszcze przez minutę.
Pianę wyłożyć na narysowany okrąg na papierze. Delikatnie rozsmarować i "podnieść" szpatułką boki. .
Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 120 stopniach C. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 90-100 stopni i piec (suszyć) bezę przez minimum 2,5-3 godziny=w zależności od piekarnika ,ale każdy swój zna najlepiej.
Po tym czasie beza będzie chrupiąca z zewnątrz, na spodzie i po bokach.
W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. W deszczowe dni lub gdy w kuchni panuje duża wilgotność powietrza, nie warto przygotowywać bezy. Wtłoczone do białek podczas ubijania powietrze będzie zawierać zbyt dużo wody i niepotrzebnie rozrzedzi konsystencję całości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com