Składniki
- 250 g mąki krupczatki
- 160 g masła starte na tarce
- 4 żółtka na twardo
- 1 jajko wymieszane z 1 łyżka zimnej wody
- 80 g cukru pudru
- starta skórka z cytryny
Wykonanie
Mąkę przesiać ,jajka ugotowane na
twardo,same żółtka przetrzeć przez sito, masło zetrzeć na
tarce. Na zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło
i szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte
przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko
połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec
w 180 – 200 stopniach C, 20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do
odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka ma śr.20 cm,ale zostalo mi ciasto ,więc smialo 2 takie albo dużą blaszkę okolo 30 cm..
moja blaszka z dziurkami i wyjmowanym dnem
Kolekcja form do pieczenia Crusty Bake
- zwycięzca prestiżowej nagrody Excellence 2014 w dziedzinie
wyposażenia domu - charakteryzuje się mikroperforowanym wnętrzem -
dna i ścianek, które zapewnia idealną cyrkulację powietrza, a
także pozwala szybko ostudzić wypieki i zapewnia chrupiące
doznania smakowe. Formy Crusty Bake pokryte zostały wyjątkowo
trwałą podwójną warstwą nieprzywieralną Quantum 2,
wzmocnioną specjalną mieszanką materiałów ceramicznych
zapewniających wysoką odporność na ścieranie, wysoki połysk
i idealnie gładką powierzchnię. Unikalne właściwości form z kolekcji Crusty Bake, zapewniają
długoletnie, satysfakcjonujące użytkowanie, a ich wyjątkową jakość
potwierdza 20-letnia gwarancja na produkty i 5-letnia na powłokę nieprzywieralną. Materiał zastosowany przy produkcji form wolny jest od PFOA, PTFE i BPA.
Prezentowana tu forma do tarty sprawdzi się idealnie do pieczenia tart i quiche.
Prezentowana tu forma do tarty sprawdzi się idealnie do pieczenia tart i quiche.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com