Składniki
- 1 szklanka czarnego ryżu
- 1½ szklanki wody
- olej kokosowy
- dowolna ryba
- sól,pieprz do smaku
- panko
- 1 mango obrane i pokrojone w kostkę
- młode liście szpinaku
- 1 łyżeczka miodu,lub cukru pudru
- 2 łyżeczki octu jabłkowego ,lub sok z cytryny ocet
Wykonanie
Jedna szklankę czarnego ryżu
wsypać do rondla ,dodać łyżkę oleju kokosowego ,lub oliwy z
oliwek ,zalać wodą i wstawić na duży płomień. Gdy zacznie
wrzeć zmniejszyć plamień na malutki i gotować pod przykryciem
około 8-10 minut. Rondel z grubym dnem i szczelna pokrywką. Ryżu
nie mieszać w trakcie gotowania. Zgasić płomień i pozwolić ,aby
ryz doszedł do siebie nie otwierając rondla.
Kawałki ryby posolić ,popieprzyć
,przełożyć do miseczki i pozostawić na noc ,lub na 2-3 godziny
.Gotowe kawałki obtoczyć w jajku i panko ,smażyć na rozgrzanym
oleju oleju kokosowym na złoty kolor. Mango obrać i pokroić w
kostkę .
Ocet jabłkowy ,miód i oliwę z
oliwek dokładnie wymieszać ,dodać sól i pieprz do smaku. Mieszać
sos do połączenia smaku i rozpuszczenia soli i miodu. Na talerz
wyłożyć zielone liście szpinaku ,posypać kostkami mango
.Wszystko skropić zrobionym sosem. Na to wyłożyć czarny ryz i na
wierzch upieczoną rybę.
Panko to panierka chleb pszenny pokroić w kromki ,podpiec -wysuszyć w piekarniku ,przy uchylonych drzwiczkach. Następnie połamać na mniejsze kawałki i rozdrabniać w blenderze pulsacyjnie ,aż powstaną granulki wielkości ryżu lub ziela angielskiego ,a niektóre ciut większe. Gotowe panko przełożyć do pojemnika i zamknąć.
Panko to panierka chleb pszenny pokroić w kromki ,podpiec -wysuszyć w piekarniku ,przy uchylonych drzwiczkach. Następnie połamać na mniejsze kawałki i rozdrabniać w blenderze pulsacyjnie ,aż powstaną granulki wielkości ryżu lub ziela angielskiego ,a niektóre ciut większe. Gotowe panko przełożyć do pojemnika i zamknąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com