poniedziałek, 29 stycznia 2018

Zdrowe Muffiny Bananowe z orzechami ,sezamem i popping z amarantusa,idealne na śniadanie lub przekąskę




Składniki: 

Zdrowe pyszne w środku miękkie na zewnątrz chrupiące , są idealne na śniadanie lub przekąskę o każdej porze dnia!

  • 180 g  (1 1/2 szklanki) mąki
  • 150 g,  (3/4 szklanki )cukier
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 1/4  łyżeczki sól
  • 113 g (1/2 szklanki) masła, topi się i chłodzi
  • 1  duże jajko
  • 80  ml mleka
  • 1  łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • 1  filiżanka puree banany (około 2 średnie banany)
  • 112 g  posiekane orzechy
  • 56 g  sezamu ziarno
  • 56 g  popping z amarantusa można zastąpić nasionami chia, wiórki kokosowe

Wykonanie

Rozgrzać piec do 176°C a w tym czasie przygotować muffinki. Blaszkę do muffinek - babeczek wysmarować tłuszczem.
Naszykować dwie miski i w jednej połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól . 
W drugiej wymieszać posiekane widelcem banany masło, jajko, mleko, wanilia .
Tak przygotowane mieszanki połączyć ze sobą wlewając mieszankę bananową do mąki. 
Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. 
Teraz dodać orzechy,sezam,popping i ponownie wymieszać krotko .
Blaszkę do muffinek -babeczek wypełnić (papilotka ,u mnie bez ) ciastem do 3/4 wysokości ,
każdego wgłębienia blaszki na muffiny . Można posypać dodatkowo po wierzchu orzechami.
    Piec około 20-25 minut ,lub do suchego patyczka .Czas zależy od piekarnika .

    widać  kawałki banana ,bo nie jest równo zmiksowany ,tylko posiekany widelcem
.
Wbrew pozorom muffin i babeczka to nie to samo.
Różnice w nazewnictwie między babeczką (cupcake) a muffinem to nie wymysł blogerów kulinarnych. Ich odmienność jest wyraźna i mimo że dla łasucha może to być zagadnienie drugiej kategorii, warto ją poznać, zwłaszcza jeżeli mamy zamiar przygotowywać te słodkości w domu. Tajemnica tkwi w ich pochodzeniu – muffin był kiedyś rodzajem bułeczki,
a babeczka to miniaturowe ciasto.
Pierwsza rzecz, która odróżnia muffina od babeczki, to sposób przygotowania ciasta. Ciasto na muffiny powstaje przez początkowe oddzielenie składników mokrych (np. olej, starta marchewka) i suchych (np. mąka, proszek do pieczenia), a następnie ich delikatne połączenie za pomocą łyżki lub szpatułki. Składniki na babeczki mogą natomiast zostać zmieszane już na początku przygotowania ciasta, zwłaszcza że w ich przypadku dążymy do uzyskania jednolitej masy.
Kolejną różnicą jest dobór składników. Cupcakes piecze się na bazie tradycyjnych składników na ciasto, czyli masła, cukru i jajek, przez co są nieco bardziej kaloryczne. W muffinach rolę tłuszczu przejmuje olej. „Grudkowate” ciasto na muffiny, ledwo zmieszane, może poza tym zawierać takie składniki jak kawałki czekolady, owoce, otręby, a nawet ser czy szpinak (wtedy są oczywiście na słono).Ostatnią różnicą, która pomoże nam na pierwszy rzut oka odróżnić muffina od babeczki, jest wygląd i sposób podania. Muffin jest ciężki i zbity, wyrasta wysoko ponad papilotkę i jego powierzchnia lekko pęka. Nie musi być zdobiony, choć może mieć słodką polewę. Natomiast babeczka to królowa stołu – często jest udekorowana kremem i posypana kolorową posypką
I jak tu się zdecydować…

2 komentarze:

  1. Mmm, pyszności :)
    Też kiedyś miałam problemy z muffinami i cupcakeami... Ale już się nauczyłam ;)

    OdpowiedzUsuń

777pepin777@gmail.com