Składniki:
Zdrowe pyszne w środku miękkie na zewnątrz chrupiące , są idealne na śniadanie lub przekąskę o każdej porze dnia!
- 180 g (1 1/2 szklanki) mąki
- 150 g, (3/4 szklanki )cukier
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki sól
- 113 g (1/2 szklanki) masła, topi się i chłodzi
- 1 duże jajko
- 80 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 1 filiżanka puree banany (około 2 średnie banany)
- 112 g posiekane orzechy
- 56 g sezamu ziarno
- 56 g popping z amarantusa można zastąpić nasionami chia,
wiórki kokosowe
Wykonanie
Rozgrzać piec do 176°C
a w tym czasie przygotować muffinki. Blaszkę do muffinek -
babeczek wysmarować tłuszczem.
Naszykować dwie miski i w jednej
połączyć mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól .
W
drugiej wymieszać posiekane widelcem banany masło, jajko, mleko,
wanilia .
Tak przygotowane mieszanki połączyć ze sobą wlewając
mieszankę bananową do mąki.
Wszystko dokładnie wymieszać do
połączenia składników.
Teraz dodać orzechy,sezam,popping i
ponownie wymieszać krotko .
Blaszkę do muffinek -babeczek wypełnić
(papilotka ,u mnie bez ) ciastem do 3/4 wysokości ,
każdego
wgłębienia blaszki na muffiny . Można posypać dodatkowo po
wierzchu orzechami.
- Piec około 20-25 minut ,lub do suchego patyczka .Czas zależy od
piekarnika .
widać kawałki banana ,bo nie jest równo zmiksowany ,tylko posiekany widelcem
.
Wbrew pozorom muffin i babeczka to nie to samo.
Różnice w nazewnictwie między babeczką (cupcake) a muffinem to nie wymysł blogerów kulinarnych. Ich odmienność jest wyraźna i mimo że dla łasucha może to być zagadnienie drugiej kategorii, warto ją poznać, zwłaszcza jeżeli mamy zamiar przygotowywać te słodkości w domu. Tajemnica tkwi w ich pochodzeniu – muffin był kiedyś rodzajem bułeczki,a babeczka to miniaturowe ciasto.
Pierwsza rzecz, która odróżnia muffina od babeczki, to sposób przygotowania ciasta. Ciasto na muffiny powstaje przez początkowe oddzielenie składników mokrych (np. olej, starta marchewka) i suchych (np. mąka, proszek do pieczenia), a następnie ich delikatne połączenie za pomocą łyżki lub szpatułki. Składniki na babeczki mogą natomiast zostać zmieszane już na początku przygotowania ciasta, zwłaszcza że w ich przypadku dążymy do uzyskania jednolitej masy.
Kolejną różnicą jest dobór składników. Cupcakes piecze się na bazie tradycyjnych składników na ciasto, czyli masła, cukru i jajek, przez co są nieco bardziej kaloryczne. W muffinach rolę tłuszczu przejmuje olej. „Grudkowate” ciasto na muffiny, ledwo zmieszane, może poza tym zawierać takie składniki jak kawałki czekolady, owoce, otręby, a nawet ser czy szpinak (wtedy są oczywiście na słono).Ostatnią różnicą, która pomoże nam na pierwszy rzut oka odróżnić muffina od babeczki, jest wygląd i sposób podania. Muffin jest ciężki i zbity, wyrasta wysoko ponad papilotkę i jego powierzchnia lekko pęka. Nie musi być zdobiony, choć może mieć słodką polewę. Natomiast babeczka to królowa stołu – często jest udekorowana kremem i posypana kolorową posypką
I jak tu się zdecydować…
Mmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńTeż kiedyś miałam problemy z muffinami i cupcakeami... Ale już się nauczyłam ;)
wyszly smaczne ,nawet kierowca je chwalił....
Usuń