czwartek, 1 lutego 2018

żeberka z czarnym ryżem









Składniki
  • 800-1000 g żeberka wieprzowe
  • 2 łyżki miód
  • 2-3 łyżki oliwa
  • 1sztuka cebula
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 2-3 ziarna ziele angielskie
  • 2 liście laurowe
  • 1/4 łyżeczki pieprz czarny
  • 2 łyżeczki papryka słodka mielona
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek ,lub olej rzepakowy

Wykonanie

W misce wymieszać olej, miód, przyprawy . Dokładnie wymieszać. W tak powstałej marynacie obtaczać kawałki mięsa. Przykryć miskę z mięsem folią spożywczą, wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Rondel rozgrzać z 2 -3 łyżki oleju, na gorącym tłuszczu układać mięso i obsmażyć przez kilka minut, aż się lekko zarumieni.Teraz przewrócić mięso na druga stronę , przykryć rondel, zmniejszyć płomień i dusić mięso do miękkości. W trakcie duszenia można w razie potrzeby dolać szklanke ciepłej wody ,aby żeberka się nie przypaliły. Dusić w rondlu pod przykryciem do miękkości(około 30-40 minut w szczelnie przykrytym rondlu) .:))
ps...pod koniec gotowania dodaje 2 kromki razowego chleba ,lub jedną bułkę małą razową i w ten sposób zagęszczam powstały sos,nie używam mąki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com