piątek, 16 lutego 2018

Delikatny,pachnący, dżem z ananasa i imbiru.



.

Składniki

  • 1 ananas ściany dobrze po obraniu około 600 g pulpy
  • 250-300 g cukru
  • 1 jabłko pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka soku z limonki albo sok cytrynowy
  • wanilia do smaku
  • 5g imbiru

Wykonanie

Obrać ananasa ,pokroić na kawałki ,obrać jabłko ,pokroić w kostkę .Włożyć do rondla z grubszym dnem-u mnie w żeliwnym rondlu-,dodać cukier ,,p,imbir ,sok z limonki ,oraz wanilie. Pozostawić na całą noc do marynowania.
Rano wstawić na płomień i gotować na małym ogniu około 30-40 minut. Następnie zmiksować całość. Gorący dżem przełożyć do pasteryzowanych słoiczków .
Odwróć je i pozwól ostygnąć. Jest to dżem , który przynosi egzotyczne akcenty na śniadanie. Jest delikatny, pachnący i sprawia, że Twoje kubki smakowe podróżują, nie ruszając się z domu.

2 komentarze:

777pepin777@gmail.com