.
Składniki
- 1 ananas ściany dobrze po obraniu około
600 g pulpy
- 250-300 g cukru
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- 1 łyżka soku z limonki albo sok cytrynowy
- wanilia do smaku
- 5g imbiru
Wykonanie
Obrać ananasa ,pokroić na kawałki ,obrać jabłko ,pokroić w kostkę .Włożyć do rondla z grubszym dnem-u mnie w żeliwnym rondlu-,dodać cukier ,,p,imbir ,sok z limonki ,oraz wanilie. Pozostawić na całą noc do marynowania.Rano wstawić na płomień i gotować na małym ogniu około 30-40 minut. Następnie zmiksować całość. Gorący dżem przełożyć do pasteryzowanych słoiczków . Odwróć je i pozwól ostygnąć. Jest to dżem , który przynosi egzotyczne akcenty na śniadanie. Jest delikatny, pachnący i sprawia, że Twoje kubki smakowe podróżują, nie ruszając się z domu.
Pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńdziękuje ,i tak smakuje. ja uwielbiam ananasy i jabłka pod ,każdą postacią
Usuń