Idealne ciasto do herbaty i bardzo proste do zrobienia ! Jest to pyszne ciasto, miękkie i lekkie jak obłok !! Przygotowuje się szybko ,skrobia ziemniaczana nadaje mu lekkości.skrobie ziemniaczaną można zastąpić skrobią kukurydziana . U mnie ciasto było przełożone galaretka i całość wykończona bita śmietaną Można przełożyć dżemem,kremem budyniowym , lub zostawić samo . Ciasto jest proste i pyszne!
Składniki:
forma
o średnicy
20 cm- 4 jajka
- 120 g cukru pudru
- 1starta skórka cytryny
- 100 g mąki
- 35 g skrobi ziemniaczanej
- szczypta
soli
- 30 g cukru pudru do białka
Wykonanie
Piekarnik nagrzać do 180 ° C . W tym czasie ubić żółtka z 120g cukru do spienienia.
Teraz dodać startą skórkę z cytryny,przesiane obie mąki I dobrze wymieszać składniki na wolnych obrotach miksera.Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, a gdy białka będą spienione, dodać 30g cukru.Masę jajeczna połączyć z ubitymi białkami. Ciasto powinno być gładkie i kremowe.
Przełożyć ciasto do formy( wyłożonej dno papierem do pieczenia). Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 160 ° C i przez około 35-40 minut ( może być już gotowe nawet po 30 minutach ,to zależy od piekarnika ,ale każdy zna swój najlepiej). Ostudzić około 15-20 minut, a następnie wyjąć ciasto i posypać cukrem pudrem :))
I am curious to fond out what blog platform yoou have bbeen using?
OdpowiedzUsuńI'm having some small security issues with my latest
site and I would like to find something more safe. Do you have any suggestions?