Składniki
- 300g wątróbki drobiowej
- 800-900 g kurczaka
- 300 g mięsa wieprzowego
- Ok. 400g podgardla wieprzowego lub tłustego boczku
- 2-3 Liście laurowe,
- 1-2 marchewki
- 1 pietruszka,
- 1 duża,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 4 średnie jajka
- 1 duża bułka namoczona w rosole i nie odciśnięta
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka gałka muszkatołowa
Wykonanie
Wątróbkę
zalać wrzątkiem na 10-15 minut, odcedzić . Kurczaka, podgardle
.mięso wieprzowe,oraz warzywa zalać wodą. Dodać do nich liść
laurowy, ziele,gotować ,aż mięsko będzie miękkie.
Gotowe
mięso wyjąć z rosołu,oskubać kurczaka ,resztę mięsa pokroić
na mniejsze kawałki ,wszystko przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Bułkę namoczyć w powstałym rosole. Do zmielonego mięsa dodać
żółtka,namoczoną bułkę -nie odciśniętą,pianę z ubitych
białek,oraz sól,pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać
.Piec około 1 godziny w 180 °C.U
mnie wyszły 2 foremki -foremki kupione kiedyś na allegro
tutaj cena niecałe 5 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com