Składniki:
- 250g mąki
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka octu dębowego-balsamiczny
,leżakujący przed rozlaniem do butelek w beczkach
- 2 czubate łyżki cukru białego
- 1 ½
szklanka papping amarantusa do podsypywania
Wykonanie
Roztopić masło ,do letniego dodać mąkę ,oraz ocet i wodę .Dokładnie widelcem wymieszać do połączenia składników(ciasto będzie dość luźne) i wstawić do lodówki na 45-50 minut. Zimne ciasto szybko rozwałkować ,posypać 1/3 amarantusa ,złożyć na pół ,posypać i ponownie rozwałkować . Powtórzyć czynność ze 2-3 razy .Ostatni raz rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość 0,5 cm (wielkość wymiaru blaszki , u mnie 33x25cm). Przełożyć na blaszkę i pokroić na dowolne kawałki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 160°C i piec 25 minut ,a następnie zwiększyć do 180 °C i piec kolejne 15-20 minut do złotego koloru. Pomysł własny.pysznie smakują z dżemem tutaj100 g amarantusa zawiera aż 17 g białka, 65 g węglowodanów i 7,5 g tłuszczu, przy czym są to głównie nienasycone kwasy tłuszczowe. W swoim składzie nasiona amarantusa zawierają błonnik, antyoksydanty, w tym wyjątkowo cenny skwalen oraz minerały, w tym wapń, którego jest więcej niż w mleku, magnez (1/3 dziennego zapotrzebowania w ten pierwiastek, czyli więcej niż w przypadku szpinaku czy czekolady), żelazo, miedź, fosfor oraz witaminy (głównie E i B).
Nasiona amarantusa nie zawierają glutenu, więc z powodzeniem mogą być spożywane przez osoby będące na diecie bezglutenowej lub chorujące na wszelkie przypadki nietolerancji tego białka.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com