środa, 7 lutego 2018

Dressing do sałatki z pieczonego czosnku



Składniki

  • 3 duże ząbki czosnku, nieobrane
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1czerwona cebula
  • parę liści salaty zielonej
  • parę rzodkiewek
  • sól,pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

    Nieobrane ząbki czosnku upiec na małej patelni na średnim ogniu, obracając od czasu do czasu, aż będą miękkie i zarumienione od 4-8 minut .
    Z ostudzonych zdjąć skórkę i rozgnieść w moździerzu z łyżeczką soli na miazgę .
    Do miazgi dolewać po łyżeczce oliwy z oliwek ciągle ucierając w moździerzu.
    Gęstość dressingu zależy od upodobań indywidualnych. Do miski włożyć umyte listki sałaty ,na to pocięte na kawałki rzodkiewki.
    Obrać i pokroić w kostkę awokado,dodać do miski ,następnie pokroić czerwoną cebulę i dołożyć do miski. Całość skropić gotowym dressingiem ,wymieszać .:))


3 komentarze:

777pepin777@gmail.com