poniedziałek, 12 lutego 2018

zapiekanka ziemniaczana





Składniki: (dla 4 osób)
  • 4-5 ziemniaków (450-500g)
  • 5 plastry boczku ,lub szynki ,lub mięso z rosołu
  • 5 jaj
  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 150-200g sera żółtego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej
  • awokado pokrojone w kostkę i do tego sos śmietana z czosnkiem .

Wykonanie
foto z tel.



    Umyte ziemniaki w łupinach ugotować w osolonej wodzie około 18-20 minut ( al dente). Ostudzone i obrane ,pokroić w talarki.
    Mleko wymieszać z mąka , dodać ubite jajka z solą i pieprzem.
    Naczynie żaroodporne wysmarować olejem .W naczyniu układać talarki ziemniaków,na to położyć pokrojoną wędlinę .Całość przykryć przygotowanym sosem z jajek i mleka. Na wierzchu ułożyć kawałki sera żółtego.
    Piec 25 do 30 minut, w nagrzanym piekarniku 200 ° C Podawać z kawałkami mango i dowolnym sosem ,lub keczupem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com