Składniki
350 g semoliny (mąki z pszenicy durum)
250 g mąki pszennej
szczypta soli
5 łyżek oliwy z oliwek
5 jajek dużych
3-4 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
Wykonanie
W misce wymieszać semolinę z jajkami i odstawić na 20 minut,następnie dodać mąkę pszenną ,oliwę ,wodę i sól. Wyrobić ciasto ,aż będzie elastyczne i błyszczące. Podzielić ciasto na dwie ,trzy części i każdą osobno wałkować na grubość jaką chcemy. W zależności do czego nam potrzebny,do rosołu cieniej ,do drugiego dania grubiej. Rozwałkowane ciasto zawinąć w rulon,pokroić w paseczki .Pocięte paski makaronu zwinąć w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie al dente
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com