wtorek, 20 lutego 2018

lekki ,smaczny obiad, ze szpinakiem

 

 

 

Składniki

  • 375 ml słodkiego mleka
  • 125 ml wody
  • 2 jaja
  • 30 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • olej kokosowy do smarowania patelni – lub inny
  • sól


    farsz

     
  • 2-3 ząbki czosnku
  •  olej kokosowy do smażenia-lub inny
  •  sól i pieprz do smaku 
  • 250 g szpinaku świeżego      
 
Wykonanie
 
Mleko połączyć z wodą i dodać pozostałe składniki. Dobrze wymieszać na jednolitą masę. Konsystencja powinna być nieco gęsta. Na niewielką ilość rozgrzanego tłuszczu każdorazowo wylewać porcję ciasta, rozprowadzając równomiernie na całej patelni. Smażyć 2 minuty z jednej strony,następnie  naleśnik przewrócić na drugą stronę i lekko podrumienić.Szpinak umyć ,odsączyć .Obrany i posiekany drobno czosnek podsmażyć na oleju kokosowym,dodać liście szpinaku,wszystko poddusić do miękkości, doprawić solą i pieprzem do smaku Usmażone naleśniki faszerować szpinakiem..:))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com