tradycyjne
alzackie danie w formie tarty na bazie ciasta
chlebowego cebuli,boczku ciętego
w drobne słupki i śmietany.
Napotkać
można też flammekueche z różnymi dodatkami, jak tarty
emmentaler,bialy ser czy inne, dodatki, ograniczone jedynie
wyobraźnią kucharza.
W
dawnych czasach flammekueche była
przyrządzana jedynie przez osoby posiadające kamienny piec do
pieczenia chleba .
Nazwa
flammekueche oznacza "pieczona w ogniu"; jest to związane
z faktem, iż podczas pieczenia w piecu, płomienie dochodziły do
brzegów tarty pozłacając je.
Składniki:
ciasto
- 250g mąki
- 50 ml oleju
- 100ml ciepłej wody
- szczypta soli
nadzienie
- 220ml gęstej śmietany
- 100g sera białego
- 2-3 cebule
- 200g wędzonego boczku
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka oleju
- startej gałki muszkatołowej
Wykonanie
lub wrzucić do misy i niech robot wykona za nas tą czynność ,jak ja zrobiłam.
Gotowe ciasto rozwałkować na kształt formy w której będzie pieczone .
Jedno duże lub dwa mniejsze. Ja użyłam formy do frytek z dziurkami ,ale każda inna będzie dobra.
Teraz wymieszać blenderem ,lub ręcznie serek ze śmietaną ,dodać olej ,gałkę muszkatołowej do smaku-można pominąć jak nie lubicie. Cebulę pokroić w piórka,boczek w paseczki.
Serkiem posmarować ciasto ,na to wyłożyć pokrojona cebulę i boczek.
Piec
przez10-12 minut w piecu nagrzanym do 240 ° C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com