piątek, 29 grudnia 2017

kajzerki bulki

Składniki

  • 3 szklanki maki
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • 1 1/2 lyzeczki drozdzy instant
  • 1 1/2 lyzeczki cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 lyzki masla 
Wykonanie

Składniki wymieszać w misce, wyrobic ciasto ,aż bedzie odstawać od scianek miski.
Wyrabiac przez 5 minut, pozostawić na okolo 10 minut na odpoczynek ciasta i ponownie, wyrabiać   okolo 5 minut. Ciasto powinno byc jak plastelina.Przelozyc do  posmarowanej oliwa miski i pozostawić  na godzinę przykryte.Wyrosniete ciasto podzielic na 8 czesci, z kazdej uformowac kulke, lekko splaszczyc, ulozyc na blasze, przykryc i zostawic do wyrosniecia na 45 minut, nie dluzej bo sie bardzo napusza i straca konsystencje kajzerek.Ja mam kilka dużych ,a reszte mniejszych .
Piec w nagrzanym do 225C piekarniku przez 15-17 minut. Wystudzic na kratce.sa chrupiące z wierzchu ,a w środku miękkie.
przepis z cincin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com