Składniki:
3/4 kostki masła miękkiego1 szklanka cukru brązowego
1/2 szklanki cukru białego
1 jajko
1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
1 szklanka puree banany
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki mielonych goździków
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
3 szklanki kaszy owsianej
Wykonanie
Wymieszać masło, brązowy cukier, cukier, jajko, wanilii i puree banany do połączenia składników. Dodać mąkę, cynamon, sodę, goździki i skrobie ziemniaczaną ,oraz kaszę owsianą .Wszystko dokładnie wymieszać do połączenia składników. Odstawić miskę z ciastem zakryta talerzykiem na 30-40 minut.Nagrzać piekarnik do 175 ° C. Łyżka kłaść kulki z ciasta,wielkości orzecha włoskiego na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Spłaszczyć trochę,każdą kulkę . Będą rozchodzić się na boki podczas pieczenia,więc zachować odległości jednej od drugiej sporą .
Piec przez 10-12 minut, aż krawędzie nabiorą koloru złotego.
Wyjąć z pieca i ochłodzić na blasze przez 3-4 minuty, a następnie przenieść na kratkę , aby ostygły.:))
O mniam, wyglądają kusząco :)
OdpowiedzUsuń