piątek, 1 grudnia 2017

pierniczki z kawą i karmelem






Składniki
  • 1,5 kg maki,
  • 0,5kg cukru,
  • 0,5 kg miodu,
  • 0,25 kg masła,lub margaryny
  • 5 jaj,
  • 5 łyżek cukru na karmel,
  • 1 szklanka mocnej kawy.
  • Przyprawy:
  • 5łyżeczek zmielonych goździków
  • 4 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka kardamonu opcjonalnie,
  • smażona skórka pomarańczowa lub starta ze świeżej pomarańczy
  • 4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka amoniaku.

Wykonanie
Zaparzyć szklankę mocnej kawy. Z 5 łyżek zrobić karmel.
( Wrzucić 5 łyżek cukru do rondla o grubym dnie i podgrzewać do momentu, aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy.) Następnie gotowy karmel  rozprowadzić kawą. Dodać  cukier, miód i masło,oraz przyprawy.Do miski z mąka dodać wystudzona masę karmelową ,ubite -rozbełtane jajka, środki spulchniające .Wyrobić ciasto. Piec w 180°C prze 15 minut. 

wyszedł duży pojemnik 5litrowy i dwa sloje pierniczków ,a to tylko z polowy produktów zrobilam.. ,żaluje że nie z całej porcji ,bo są pyszne.
uwaga : cukier upalić w wyższym garnku i delikatnie zalewać bo można się poparzyć.  
Stary rodzinny przepis dostałam od Stefani


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com