Składniki
- 1,5
kg maki,
- 0,5kg
cukru,
- 0,5
kg miodu,
- 0,25
kg masła,lub margaryny
- 5
jaj,
- 5
łyżek cukru na karmel,
- 1
szklanka mocnej kawy.
- Przyprawy:
- 5łyżeczek
zmielonych goździków
- 4
łyżeczki cynamonu,
- 1
łyżeczka czarnego pieprzu,
- 1
łyżeczka kardamonu opcjonalnie,
- smażona
skórka pomarańczowa lub starta ze świeżej pomarańczy
- 4
łyżeczki sody oczyszczonej
- 1
łyżeczka amoniaku.
Zaparzyć
szklankę mocnej kawy. Z 5 łyżek zrobić karmel.
(
Wrzucić 5 łyżek cukru do rondla o grubym dnie i
podgrzewać do momentu, aż cukier zmieni kolor na złotobrązowy.)
Następnie gotowy karmel rozprowadzić
kawą. Dodać cukier, miód i masło,oraz przyprawy.Do
miski z mąka dodać wystudzona masę karmelową ,ubite -rozbełtane
jajka, środki spulchniające .Wyrobić ciasto. Piec
w 180°C
prze 15 minut.
wyszedł duży pojemnik 5litrowy i dwa sloje pierniczków ,a to tylko z polowy produktów zrobilam.. ,żaluje że nie z całej porcji ,bo są pyszne.
uwaga
: cukier upalić w wyższym garnku i delikatnie zalewać bo można
się poparzyć.
Stary
rodzinny przepis dostałam od Stefani
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com