Składniki
- 4 duże jaja
- 400g mąki semolinaSemolina to gruboziarnista mąka pszenna otrzymywana ze zmielonych ziaren pszenicy durum. Doskonała do wyrobu makaronów, które mają jasnożółty kolor i nie sklejają się po ugotowaniu. Nadaje się również do wyrobu pizzy, a także do zagęszczania zup czy sosów.ja kupuje na allegro mąkę semolinę z pszenicy durum 2 kg za 8,90zł
Mąkę wysypać
na stolnicę, uformować kopiec z dołkiem w środku.
Wbić do niego
rozbełtane jaja i widelcem, mieszać mąkę z jajkami. Wymieszane
,wyrabiać ręcznie do uzyskania jednolitej bryły .Jeżeli ciasto
klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypać lekko
mąką. W początkowej fazie wyrabiania ciasto będzie twarde ,ale
podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste i
gładkie . Złożyć na pół podczas ugniatania, w ten sposób
nabierze ono powietrza. Wyrabiać od 15-20 minut.
Gotowe gładkie
ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do odpoczynku
na około 30 minut.
Po tym czasie
ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy,lub
przepuszczamy przez wałkowarka do ciasta , a resztę dokładnie
przykrywamy ,aby nie obeschło .Rozwałkować według własnego
uznania ,do czego ten makaron nam posłuży...U mnie grubszy i
szerszy bo będzie do obiadu na drugie danie.
Rozwałkowane ciasto
zawinąć w rulon,pokroić w paseczki ,.
Pocięte paski
makaronu zwinąć w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie
8-10minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com