poniedziałek, 4 grudnia 2017

domowy makaron z semoliny

 





    Składniki
  • 4 duże jaja
  • 400g mąki semolina

    Semolina to gruboziarnista mąka pszenna otrzymywana ze zmielonych ziaren pszenicy durum. Doskonała do wyrobu makaronów, które mają jasnożółty kolor i nie sklejają się po ugotowaniu. Nadaje się również do wyrobu pizzy, a także do zagęszczania zup czy sosów. 
    ja kupuje na allegro mąkę semolinę z pszenicy durum 2 kg za  8,90zł


     
    Wykonanie
Mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopiec z dołkiem w środku.
Wbić do niego rozbełtane jaja i widelcem, mieszać mąkę z jajkami. Wymieszane ,wyrabiać ręcznie do uzyskania jednolitej bryły .Jeżeli ciasto klei nam się podczas wyrabiania do stolnicy, to podsypać lekko mąką. W początkowej fazie wyrabiania ciasto będzie twarde ,ale podczas dłuższego wyrabiania ciasto zrobi się sprężyste i gładkie . Złożyć na pół podczas ugniatania, w ten sposób nabierze ono powietrza. Wyrabiać od 15-20 minut.
Gotowe gładkie ciasto włożyć do woreczka foliowego i odłożyć do odpoczynku na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy,lub przepuszczamy przez wałkowarka do ciasta , a resztę dokładnie przykrywamy ,aby nie obeschło .Rozwałkować według własnego uznania ,do czego ten makaron nam posłuży...U mnie grubszy i szerszy bo będzie do obiadu na drugie danie.
Rozwałkowane ciasto zawinąć w rulon,pokroić w paseczki ,.
Pocięte paski makaronu zwinąć w w gniazda. Gotujemy, w osolonej wodzie 8-10minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com