wtorek, 5 grudnia 2017

zdrowe sniadanie,czyli kasza owsiana




Składniki

1 szklanka kaszy owsianej
około 3 szklanek wody


Wykonanie

Kasze wypłukać ,włożyć do rondelka,zalać woda i gotować na wolnym ogniu około 25-30minut .
- Ja zagotowuje w garnuszku kaszę z wodą ,a następnie przykrywam pokrywka i pozostawiam do napęcznienia. potem jemy z owocami ,orzechami,takie śniadanie je moje dziecko .


Dawniej kasza była uważana za symbol dobrobytu, toteż obsypywano nią nowożeńców. Dzisiaj kaszy raczej nie uświadczymy na uroczystościach ślubnych. Nie zmienia to jednak faktu, że ów zbożowy produkt warto włączyć do naszej codziennej diety.
Kasza owsiana spożywana codziennie może mieć dobroczynny wpływ na nasz organizm, dlatego warto wzbogacać nią różnego rodzaju potrawy.
Kasza doskonale nadaje się, jako dodatek do kotletów i farszów. Oprócz tego jej smak doskonale komponuje się z produktami mlecznymi. Przyrządzona z mlekiem i owocami lub w połączeniu z twarogiem, jako farsz do pierogów w wersji na słodko lub jako składnik zupy mlecznej –w wersji na słono.
Osobom, które lubią płatki owsiane lub wszelakiego rodzaju kasze, kasza owsiana z pewnością przypadnie do gustu. Warto pamiętać, że wprowadzając ją do swojego jadłospisu, jako element wzbogacający wartości odżywcze posiłków, należy dostosować się do zalecanych porcji.

cyt..Kasza. Syrenjusz w XVI w. pisze: „Ludzie starego wieku, póki chleba nie używali, grysu z jęczmienia otłuczonego, samopszy i pszenicy używali, potem za znajomością chleba opuścili tę potrawę, dla chorych ją lekarzom zostawiwszy, którą potem kaszywem i kaszą nazwano.” Czarniecki, kuchmistrz Lubomirskich z XVII wieku, pisze o 4 rodzajach kaszy, t. j. o pszennej, żytniej zwanej „nową” z zielonkawego czyli „świdowatego” ziarna, jęczmiennej zwykłej i perłowej, zwanej dawniej „gradową.” Robiono kaszę w stępach, na żarnach i młynach wodnych najwięcej z jęczmienia, hreczki czyli gryki, katarki i jaglaną z prosa żółtego lub czarnego, t. j. bru. Oprócz powyższych, znaną była kasza z manny, owsiana i jajeczna. Z hreczki robiono obwarzaną, żelazną i krakowską. Ta ostatnia, robiona przeważnie w Radomsku, najwięcej była poszukiwana; Anna Jagiellonka kazała ją sobie przysyłać do Warszawy. Gotowano kaszę na zupę, na potrawę, gęsto, sypko, z wodą, mlekiem, masłem lub słoniną, rodzenkami, śliwkami. Duże skwarki w kaszy nazywano „szwedami,” zapalano z małmazją, opiekano w piecu, osmażano na skowrodzie czyli patelni. Adalberg zebrał o kaszy 32 przysłowia polskie. Jest także znany od dawna rodzaj gry szkolnej w piłkę, zwany grą w kaszę.
Kasza owsiana - właściwości odżywcze. ... W obu przypadkach ziarna owsa praży się w niskiej temperaturze, co sprawia, że kasza owsiana ma większe wartości odżywcze niż płatki owsiane, które powstają w wyniku procesów parowania, walcowania, gotowania na parze i prażenia. 
Kaszę owsianą gotuje się dłużej niż płatki owsiane, 
około 20-30 minut. Najlepiej gotować ją w proporcji 1 objętość kaszy owsianej do 4 objętości wody. Kasza owsiana świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie śniadaniowe z dodatkiem orzechów, suszonych owoców , jak również jako dodatek do wypieków oraz zagęszczacz do zup i sosów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com