piątek, 29 grudnia 2017

sernik




Składniki

Kruche ciasto:
  • 200g mąki
  • 2 żółtka
  • 120g masła
  • 50g cukru pudru
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • Sól szczypta

Masa serowa:
  • 1kg zmielonego twarogu sernikowego
  • 10 jajek
  • 250g masła
  • 300g cukru
  • Łyżeczka pasty waniliowej lub laska wanilii
  • 1 ½ budyń waniliowy
  • 2 łyżki kremówki


    Wykonanie
    Cytrynę zalewamy wrzątkiem i ścieramy na tarce skórkę .
    Mąkę łączymy z cukrem pudrem, szczyptą soli i skórką cytrynową.
    Następnie dodajemy kawałki zimnego masła ,żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w woreczek foliowy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
    W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Miękkie masło ucieramy przez 3-5 minut, i , cały czas ucierając, dodajemy po jednym żółtku i po łyżce cukru. Gotową masę żółtkową mieszamy z serem, mąką i pastą waniliową Na koniec dodajemy sparzone rodzynki i ponownie całą masę mieszamy.
    Piekarnik nastawiamy na 220 stopni,blachę wykładamy papierem
    Wyjęte ciasto z lodówki wałkujemy do rozmiarów blachy--u mnie 30x30cm .Wylepiamy ciastem blachę i podpiekamy je 10-12 minut..Ubite na sztywna piane białka na sztywną pianę, delikatnie łączymy z masa serowa .którą wykładamy na podpieczony ciepły spód .Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni
    i pieczemy sernik przez około godzinę. Jeśli wierzch sernika będzie się zbyt mocno przypiekał, przykrywamy go folią aluminiową. Na 15 minut przed końcem pieczenia ,obkrawamy delikatnie sernik ,wokoło od boków formy ,aby był równy ,a nie wklęsły. Boków formy nie smarujemy ,tylko dno wyścielamy papierem do pieczenia .na wierzchu posypane posiekanymi orzechami i polewą .bardzo szybko znika..
    Polewa kakaowa z agarem
    • 4 łyżki cukru
    • 2 łyżki śmietany
    • 3 łyżki kakao ( lub mniej - zależy jak kto lubi )
    • 6 dkg masła
    • 1 łyżeczka żelatyny

    Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody.
    Resztę składników zagotować.
    Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy.
    Wymieszać dobrze i wystudzić.
    Polać ciasto.
    Polewa jest lśniąca,  elastyczna, zastyga ładnie ,  nie kruszy się przy krojeniu ciasta.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com