Holenderski Baby, znany jako niemiecki naleśnik. Wykonany z mąki, jaj, cukru, masła, mleka, pieczonego w piekarniku.
Uwiódł
mnie ten naleśnik ,przypomina mi grzybki pieczone na patelni z
dzieciństwa.....
Dla
tych, którzy nie mają pojęcia o holenderskim dziecku, jest to
naleśnik upieczony pojedynczo na gorącej patelni w piekarniku.Boki
naleśnika unoszą się wysoko nad brzegami patelni, tworząc lekką,
spuchniętą skorupę z delikatnym środkiem. Posypane cynamonem i
sokiem z cytryny holenderskie dziecko będzie wspaniałym śniadaniem
dla dzieci i dorosłych,lub z warzywami.
- 3 łyżki masła
- olej kokosowy do wysmarowania patelni bądź masło
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki + 2 łyżki
- 2/3 szklanki mleka
- łyżeczka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli koszernej
- 1/4 łyżeczki zmielonego cynamonu opcjonalnie
Składniki
Wykonanie
Rozgrzać
piekarnik do 220 ° C.
Włożyć
żeliwną patelnię do piekarnika i podgrzewaj przez co najmniej
10-12 minut.
W
blenderze ubić jajka z mlekiem ,dodać mąkę i sól. Mieszać do
uzyskania gładkiej kremowej masy. (można tez ręcznie trzepaczką
)
Na
rozgrzana patelnie włożyć 1 łyżeczkę masła ,delikatnie wlać
ciasto ,pokrywając dno ,a następnie upiec w piekarniku. (Ostrożnie
wyjąć bardzo gorącą patelnię z piekarnika.)
Holenderski
naleśnik będzie się zaciągać wokół krawędzi, nawet do tego
stopnia, że boki zasłonią środek. To
cudowny widok, kiedy oglądasz przez drzwiczki piekarnika ,gdy
rośnie.
Kiedy
naleśnik jest upieczony , wyjąć patelnię z piekarnika (ponownie,
uważać, uchwyt jest GORĄCY) i użyć szpatułki, aby delikatnie
przełożyć naleśnik na talerz Może spaść nieznacznie po
usunięciu z ciepła, co jest całkowicie normalne.
Podawać
na słono ,słodko ,według własnego uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com