sobota, 25 listopada 2017

Nieprzyzwoicie chrupiace ,w srodku miekkie pierniczki



Składniki
  • 500g mąki pszennej
  • 120 g masła miękkiego
  • 200g cukru pudru
  • 200g miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki przyprawy do pierników kupnej ,lub domowej roboty przepis

Lukier
  • 200g cukru pudru
  • 1 białko
Wykonanie


Wymieszać mąkę z sodą , przyprawą do pierników i cukrem pudrem.Następnie dodać zimny tłuszcz i posiekać całość nożem.
Zrobić dołek i wlać miód oraz jajko. Wszystko razem wyrobić do połączenia składników.
Gotowe ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
Wykrojone dowolne kształty pierniczków , układać na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, pierniczki podczas pieczenia urosną.
Nagrzać piekarnik do 180 st. C i pieczemy pierniczki około 10-15 minut (w zależności od piekarnika) na złoty kolor.
Przygotować lukier:
w makutrze utrzeć białko z cukrem pudrem. Do smaku dodać kilka kropel soku z cytryny - opcjonalnie
Ciepłe pierniczki posmarować lukrem, możesz dodać rodzynki ,orzechy do dekoracji.
Ostudzone pierniczki przełożyć do słoików ,lub metalowych puszek ,szczelnie zamknąć i pozostawić ,aby zmiękły do Bożego Narodzenia.:))
przepis dostałam od Basi z Legnicy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

777pepin777@gmail.com