Składniki
- 500g mąki pszennej
- 120 g masła miękkiego
- 200g cukru pudru
- 200g miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki przyprawy do pierników kupnej ,lub domowej roboty przepis
Lukier
- 200g cukru pudru
Wykonanie
Wymieszać
mąkę z sodą , przyprawą do pierników i cukrem pudrem.Następnie
dodać zimny tłuszcz i posiekać całość nożem.
Zrobić
dołek i wlać miód oraz jajko. Wszystko razem wyrobić do
połączenia składników.
Gotowe
ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok.
3 mm.
Wykrojone
dowolne kształty pierniczków , układać na blasze, wyłożoną
papierem do pieczenia. Pamiętaj, pierniczki podczas pieczenia
urosną.
Nagrzać
piekarnik do 180 st. C i pieczemy pierniczki około 10-15 minut (w
zależności od piekarnika) na złoty kolor.
Przygotować
lukier:
w makutrze
utrzeć białko z cukrem pudrem. Do smaku dodać kilka kropel soku z
cytryny - opcjonalnie
Ciepłe
pierniczki posmarować lukrem, możesz dodać rodzynki ,orzechy do
dekoracji.
Ostudzone
pierniczki przełożyć do słoików ,lub metalowych puszek ,szczelnie
zamknąć i pozostawić ,aby zmiękły do Bożego Narodzenia.:))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
777pepin777@gmail.com